Kolinda održala govor u Kninu, miješala engleski i hrvatski, plakala, pjevala...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović na kninskoj je tvrđavi večeras održala govor u kojem je istaknula kako je ponosna na poginulog vojnika Josipa Briškog i dvojicu ranjenih vojnika.

Kolinda je govor držala dvadesetak minuta, a od toga je desetak govorila na engleskom. Uoči samog govora se rasplakala na priče srednjoškolaca o ratu.

Prisjetila se razgovora s vojnicima tijekom posjete Afganistanu kada ih je pitala zašto su ovdje, a najbolji odgovor je bio odgovor hrvatskog branitelja čije je ime zaboravila i koji je rekao: "Recite ljudima da se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Ja sam iskusio da kada neprijatelj dođe na kućna vrata je prekrasno", prenosi N1.

Zamolila je i tog vojnika da joj se javi te ustvrdila: "Da je Hrvatska bila u NATO-u 1991., ne bi se dogodio ni Vukovar ni rat."

Dalje je istaknula da se Hrvatska brani u Afganistanu i da ako Afganistan padne možemo očekivati sedam milijuna ljudi koji će krenuti prema Europi.

"Došlo mi je da uzmem pušku i odem na bojište"

Govoreći o obrani Hrvatske u Domovinskom ratu istaknula je kako ju je grizla savjest. "Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas", istaknula je i naglasila kako je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Između ostaloga, naglasila je i to da se, kada je radila kao pomoćnica glavnoga tajnika NATO-a, trudila i radila na tome da se Oluja objasni kao zakonita vojna akcija.

Istaknula je posebnu zahvalnost bivšem ministru obrane SAD-a generalu Mattisu, koji je, navela je, rekao da je Oluja "besprijekorno izvedena hrvatska vojna operacija koja je ušla u udžbenike vojne povijesti".

Izrazila je žaljenje za svakom žrtvom. "Sami smo se obranili i u međuvremenu stvorili vojnu silu te osjećaj zajedništva", poručila je.

Zapjevala "U boj, u boj"

Nakon prijema ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi Kolina je zapjevala "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski".

Pročitajte više