Kolinda premjestila ured u Slavoniju, a spavala u Zagrebu. Gdje je tu smisao?

Foto: Pixsell/Ivica Galovic

KOLINDA je jučer premjestila ured u Slavonski Brod, samo nekoliko sati prije nego što je u neposrednoj blizini odjeknula eksplozija u rafineriji. Ali predsjednice tamo nije bilo.

Dok je gorjelo postrojenje u Bosanskom Brodu, a detonacija tresla Slavonski Brod, Kolinda je bila sigurna u Zagrebu, oko 190 kilometara dalje od vatre u kojoj je poginula jedna osoba, a ozlijeđeno njih devetero.

Šesnaesto seljakanje s Pantovčaka

Predsjednica Republike jučer je preselila svoj ured u Brodsko-posavsku županiju. Ovo je već šesnaesto seljakanje s Pantovčaka. Podigli su joj zastavu ispred zgrade županije, a ona je održala prigodan govor. Otkrila je jučer kako je došla razgovarati s predstavnicima županije, gradova i općina o razvojnim planovima, ali i problemima koji tište građane Brodsko-posavske županije. 

Dotaknula se i problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, rekavši da je sazvala sastanak sa svim ključnim dionicima kako bi se taj problem razriješio. Podsjetila je kako je o tome već ranije razgovarala s Vladimirom Putinom.

Predsjednicu su uz pljesak dočekali oduševljeni građani. To je bilo ujutro, svega nekoliko sati prije nego što je detonacija uspaničila Brod i kad je predsjednica već bila gotovo 200 kilometara daleko, sigurna u Zagrebu.

Ohrabrenje za sve stanovnike

Među odborom za doček, našli su se i župan Danijel Marušić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Pozdravljajući uvaženu gošću, župan joj je rekao da njezin dolazak predstavlja ohrabrenje za sve stanovnike te županije, od starih do mladih, s jasnom porukom da ostanu živjeti na rodnom tlu.  

"Ako smo mi u Slavoniji pomalo pokleknuli, vi nam pružite ruku, pomozite da ustanemo i ostanemo ponosni, kakvi ljudi ovoga kraja i jesu", svečano je župan poručio predsjednici nekoliko sati prije eksplozije.

"I što više se naradili u Brodsko-posavskoj županiji"

"Dobro došli i ugodno se osjećali i što više se naradili u Brodsko-posavskoj županiji", uputio je riječi dobrodošlice Kolindi gradonačelnik Mirko Duspara, svega par sati prije nego što je Kolinda zatvorila vrata u svom zagrebačkom domu.

Nakon dočeka, Kolinda je obavila dio zadataka iz rasporeda. Sastala se s predstavnicima brojnih veteranskih udruga, položila vijenac i zapalila svijeću ispod Spomenika hrvatskim braniteljima, odala počast kod spomenika Prekinuto djetinjstvo, posjetila Strojarski fakultet te razgovarala sa županom, gradonačelnikom i predstavnicima niza udruga. Na gustom rasporedu nalazi se još i obilazak tvrtki Simplex i Đuro Đaković, kao i posjet graničnoj postaji policije u Staroj Gradiški i Okučanima. Tako je otprilike bio zamišljen prvi dan premještenog ureda. Nakon što prespava u Zagrebu, predsjednica se trebala vratiti natrag u svoj slavonski ured oko 14 sati. 

Daleko od ureda

Nepredviđena eksplozija vjerojatno joj je poremetila raspored. Požar u rafineriji poremetio je raspored i gradonačelniku i županu, koji su sinoć održali hitnu sjednicu stožera civilne zaštite. Nisu bili nasmijani i lijepo odjeveni kao na dočeku predsjednice nekoliko sati ranije. Dok su davali izjavu za javnost umirujući građane da nema opasnosti, Kolinda je bila na drugom kraju Hrvatske, daleko od svog ureda.

Čemu ova predstava?

Postavlja se pitanje čemu cijela predstava sa seljakanjem Ureda predsjednice. Zašto je Kolinda po šesnaesti put u mandatu preselila ured na drugi kraj Hrvatske samo da bi se navečer vratila 190 kilometara natrag u Zagreb i onda opet sutradan otišla u 190 kilometara udaljen Slavonski Brod? 

Zbog čega to radi? U travnju ove godine je rekla kako smatra da se premještanjem ureda približila građanima. Koji građanin Republike Hrvatske se može poistovjetiti s putovanjem 190 kilometara u ured, a zatim putovanjem novih 190 kilometara kući? Koji građanin ima ured udaljen 190 kilometara od kuće? Kojem građaninu, osim predsjednici, porezni obveznici plaćaju vozača i putovanje 190 kilometara do posla i natrag?

Predsjednička uloga u Hrvatskoj je većim dijelom figurativna. Posao predsjednika, odnosno predsjednice, uglavnom se sastoji od protokolarnih sastanaka s direktorima poduzeća, dekanima, predstavnicima udruga, obilazaka spomenika i polaganja vijenaca, a cijela ceremonija je redovito popraćena pljeskom okupljenih građana. Zbog kojih je, kako je i sama rekla, počela seljakati ured.

Vjerojatno nitko ne očekuje od Kolinde da obuče vatrogasno odijelo i krene gasiti požar, ali ako se već, kako kaže, želi približiti građanima, koliko je teško bilo ostati u istom gradu u koji je preselila ured i u koji se ionako namjerava vratiti sutradan? Dok ustrašeni Brođani šalju fotografije i snimke eksplozije na adresu redakcije Indexa, Kolinda, umjesto da bude blizu građanima, vjerojatno gleda te iste snimke 200 kilometara dalje, u sigurnom Zagrebu.

Koliko košta Kolindino "približavanje građanima"?

Zanimalo nas je koliko konkretno košta Kolindino približavanje građanima. Poslali smo upit Uredu predsjednice u kojem smo ih pitali koliko iznose ukupni troškovi Ureda predsjednice u neki drugi grad, primjerice, u Slavonski Brod. Također, upitali smo ih razlikuju li se troškovi premještanja Ureda predsjednice ovisno o gradu u koji seli ured. Na kraju, postavili smo im pitanje zbog čega se predsjednica sinoć uopće vraćala u Zagreb. 

Odgovor Ureda predsjednice

"Troškovi izmještanja Ureda predsjednice Republike u drugu županiju ne vode se zasebno kao troškovi izmještanja Ureda već po vrsti troška, kao što su dnevnice, smještaj i prijevoz. Troškovi  izmještanja Ureda predsjednice u Brodsko-posavsku županiju do sada nisu obrađeni.

Pri svakom izmještanju Ured predsjednice Republike vodi računa o troškovima, te su se, u tom smislu, Predsjednica i savjetnici odrekli dnevnica tijekom putovanja po Hrvatskoj, Predsjednica i savjetnici koriste kombije kao prijevozno sredstvo, ukoliko u županiji postoji vojni objekt u kojem Predsjednica i savjetnici  mogu noćiti kositi se vojni smještaj ili se izaslanstvo vraća u Zagreb, ukoliko je to zbog blizine izmještenog Ureda moguće. To je bio slučaj i pri jučerašnjem izmještanju Ureda u Brodsko-posavsku županiju kada se Predsjednica, s lokacije posljednjeg programa – Okučana, vratila u Zagreb", odgovorili su nam iz Ureda predsjednice.

Kolinda sutra namjerava preseliti ured u Virovitičko-podravsku županiju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz eksploziju rafinerije u Bosanskom Brodu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: eksplozija bosanski brod

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više