Kolinda za Index o razgovoru s Putinom: Rusi su htjeli tužiti Hrvatsku zbog Agrokora

Foto: Epa

NAKON što je Financial Times objavio priču o Fortenovoj u kojoj između ostalog spominje pregovore tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina o propasti Agrokora, Grabar-Kitarović za Index je rekla da je izbjegnuta tužba u kojoj je Rusija htjela Hrvatsku okriviti za nacionalizaciju Agrokora čiji je većinski vlasnik nakon restrukturiranja postao upravo ruski Sberbank.

>> Financial Times: Kolinda se zbog Fortenove sastajala s Putinom. On je bio bijesan

Što je objavio Financial Times?

Financial Times je, podsjetimo, objavio veliku priču o prodaji Fortenove u kojoj se spominju brojni svjetski, ali i hrvatski dužnosnici. Tekst donosi informacije o pregovorima Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina zbog opasnosti od bankrota Agrokora čiji je većinski vlasnik nakon restrukturiranja, s 42 posto udjela, postao ruski Sberbank, dok je druga ruska banka, VTB, držala sedam posto.

Hrvatska vlada bila je duboko upletena u cijeli slučaj, a direktori i političari putovali su između Zagreba i Moskve kako bi pregovarali s ruskim dužnosnicima. To je bio i jedini put da se uključio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

U tekstu FT-ja je navedeno da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Putina u crnomorskom ljetovalištu Sočiju i požalila se na tešku situaciju u Agrokoru te da je, nesvjestan situacije, Putin bio bijesan što je Sberbank na taj način zaglibio u Hrvatskoj. Izvor blizak banci za Financial Times je rekao da je Putin tražio da izvuče svoj novac.

Izvor iz izaslanstva RH: Martina Dalić se posvađala sa šefom Sberbanke

Izvor koji je tada bio dio hrvatskog izaslanstva za Index tvrdi da je Putin bio dezinformiran o situaciji oko stečaja i podjele udjela vlasništva nad Agrokorom te da ga je, tvrdi izvor, netko uvjerio da je kompanija nacionalizirana.

Isti izvor tvrdi i da je jedan od problema bila svađa tadašnje ministrice gospodarstva Martine Dalić s Hermanom Grefom, izvršnim direktorom Sberbanke, te da njih dvoje nisu htjeli ni razgovarati jedan s drugim.

Herman Gref/Foto: Epa

"Navodno su na ekonomskom summitu u St. Peterburgu i jedan i drugi kasnili na sastanak te su se sukobili oko toga tko je kome kasnio. Uglavnom, naširoko se pričalo da postoji netrpeljivost među njih dvoje te da oboje imaju velik ego, a malo diplomatskih vještina", kazao nam je izvor.

"Rusi su bili uvjereni da im RH duguje više od milijardu eura"

"Rusi su bili duboko uvjereni da je Agrokor nacionaliziran i da im Hrvatska zato duguje preko milijardu eura. Zbog toga je Hrvatskoj prijetila velika arbitraža. Htjeli su tužiti Hrvatsku. Netko ih je, iz nekog razloga, uvjerio da je Hrvatska nacionalizirana i da za to mora odgovarati.

Večer prije sastanka s Kolindom Putin je u Soči doputovao s Grefom koji ga je cijelo vrijeme uvjeravao da mora pritisnuti Hrvatsku. Ishod je bio takav da se Putin na kraju ipak odlučio vratiti i nastaviti pregovore s Hrvatskom", kazao nam je izvor.

Grabar-Kitarović: Bila sam neugodno iznenađena količinom dezinformacija koje su imali Rusi

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je Indexu da je Agrokor bio glavna tema njenog tadašnjeg razgovora s Putinom, ustvrdivši da je "uložila velike napore da objasni Putinu kako Hrvatska nije nacionalizirala Agrokor" jer, kako nam je rekla, "prije odlaska nisu znali da Rusi misle da je kompanija nacionalizirana te su to saznali tek u Sočiju".

Foto: Epa

"Glavni cilj bio je informirati Ruse o stvarnom stanju kompanije. Bila sam neugodno iznenađena količinom dezinformacija koje su imali. Živeći u uvjerenju da je Agrokor nacionaliziran, držali su da hrvatska država mora isplatiti dug Sberbanci i VTB-u", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović za Index.

"Vrlo detaljno smo objasnili stanje kako bi Hrvatska izbjegla tužbu te kako bi se stvari vratile za pregovarački stol. Nakon povratka iz Rusije, tada smo moj savjetnik za gospodarstvo i ja pripremili detaljnu promemoriju koju smo poslali ruskoj strani. Konačni cilj bio je spriječiti propast Agrokora i domino-efekt koji bi time zahvatio i sve druge okolne države", kazala nam je Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pregovorima je spriječen velik diplomatski problem koji je mogao izbiti između Rusije i Hrvatske"

Pitamo je smatra li da je pregovorima spriječen velik diplomatski problem koji je mogao izbiti između Rusije i Hrvatske.

"Apsolutno jest. Tko zna kako bi se situacija dalje odvijala da su nas Rusi tužili i da smo se s njima nastavili sukobljavati oko Agrokora. Izgubilo bi se dragocjeno vrijeme za stabiliziranje kompanije. Pregovori su bili vrlo intenzivni te sam morala uložiti puno energije, strpljenja i fokusiranosti na svaki detalj u objašnjavanje cijele situacije", kazala nam je.

"Putin nije bio bijesan, nego vjerojatno Gref" 

Kaže da nisu istiniti navodi Financial Timesa koji navodi da je Vladimir Putin za vrijeme pregovora bio bijesan, već da se cijelo vrijeme ponašao diplomatski.   

"Vjerojatno je Gref bio taj koji je bio bijesan jer mi je Putin rekao da je prethodne noći s njime doletio u Soči i cijelim mu je putem iznosio svoju stranu priče te inzistirao da dobije glavnu riječ za radnim ručkom, koji je bio u širem formatu od bilateralnih razgovora. U konačnici je Gref dobio dvije minute, a o drugim detaljima tog ručka neću. Bilo bi nediplomatski", kazala nam je Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte više