Kolinda završila posjet Iranu

Foto: FAH

OBILASKOM nacionalnog muzeja dragog kamenja u Teheranu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović završila je u četvrtak svoj trodnevni službeni posjet Iranu, kojemu je glavni cilj bio jačanje političkih i gospodarskih veza s tom zemljom pošto su joj u siječnju ukinute UN-ove sankcije.

U posjetu Iranu i 70 hrvatskih gospodarstvenika

Grabar-Kitarović je u Iran došla u pratnji velikog izaslanstva u kojemu je uz trojicu ministara bilo i sedamdeset hrvatskih gospodarstvenika. Tijekom boravka u Teheranu susrela se s gotovo svim najvišim iranskim dužnosnicima, no naglasak njezina posjeta ipak je bio na gospodarstvu - potpisana su dva sporazuma o suradnji, održan je iransko-hrvatski gospodarski forum, a predstavnici hrvatskih tvrtki ostvarili su brojne kontakte s iranskim kolegama.

"Vjerujem da će gospodarski forum i potpisivanje sporazuma o suradnji dati zamah kako bi se razvila trgovinska razmjena, te ulaganja i sve druge vrste poslovanja", rekla je Grabar-Kitarović.
Hrvatski i iranski dužnosnici ocijenili su uspješnima razgovore o jačanju gospodarskih odnosa te naglasili da bi Hrvatska zahvaljujući svom zemljopisnom položaju mogla postati ulaznim vratima u Europsku uniju za iranske tvrtke, dok je politički aspekt posjeta također ocijenjen vrlo povoljno.

Iranci zadovoljni položajem islamske zajednice u Hrvatskoj

Hrvatsku predsjednicu primili su gotovo svi najviši iranski dužnosnici, a najviše medijske pozornosti privukao je sastanak s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem održan u predsjedničkoj palači u Teheranu u srijedu. Istoga je dana bio najavljen i susret s ajatolahom Alijem Hameneijem, no otkazan je zbog lošeg zdravstvenog stanja 76-godišnjeg iranskog vrhovnog vođe.

Rohani i Grabar-Kitarović su razgovarali o izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i na Bliskom istoku, a osobito su istaknuli svoje zadovoljstvo položajem islamske zajednice u Hrvatskoj koji može biti primjer "ne samo u europskim već i u svjetskim okvirima".

Posebno važna tema bilo je pitanje gospodarske suradnje Irana i Hrvatske. "Naši odnosi unazad nekoliko godina s obzirom na sankcije koje su bile nametnute nisu bili zadovoljavajući i na razini, no dolaskom predsjednice u Iran odlučili smo odlučnije realizirati naše dogovore i proširiti naše gospodarske odnose, najviše u području energetike i transporta", rekao je Rohani.


 

Pročitajte više