Kolinda želi da DORH zaboravi prošlost, a sjedila je u vladi s najvećom aferom ikad

Foto: FaH

PREDSJEDNICA je jučerašnjim komentarom o DORH-u koji ne bi trebao istraživati afere u prošlosti zgrozila javnost.

Podsjetimo, Kolinda je jučer, komentirajući Aferu Dnevnice, izjavila: "Nažalost, ovo neprestano vađenje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestano vraćati godinama i godinama u prošlost".

>> NAJSKANDALOZNIJA IZJAVA DOSAD Kolinda jednom rečenicom pljunula na pravnu državu


>> Puhovski: Predsjednica bi trebala uzeti pauzu pa da se neko vrijeme ne obraća javnosti


Ako zanemarimo notornu činjenicu da DORH po definiciji može i mora istraživati stvari koje su se dogodile u prošlosti, obzirom da se kriminalom u budućnosti istražitelji mogu baviti samo u SF filmovima poput "Minority report", zanimljivo je prisjetiti se milijunskih afera vlade u kojoj je kao ministrica europskih integracija sjedila upravo aktualna predsjednica.

Sjedila u vladi sa Sanaderom, Žužulom, Rončevićem, Kalmetom...


Podsjetimo, radi se o prvoj vladi Ive Sanadera (prosinac 2003. - siječanj 2008.), u kojoj su uz Kolindu sjedili i notorni aferaši Miomir Žužul (afera Imostroj), Berislav Rončević (afera Kamioni) i Božidar Kalmeta (afere u HAC-u, HŽ-u, Gaženici...).

U tom se periodu dogodila i najveća korupcijska afera u povijesti neovisne Hrvatske, Fimi Media.

Podsjetimo, radi se aferi u kojoj je HDZ preko marketinške tvrtke Fimi media u vlasništvu Nevenke Jurak iz državnih i javnih tvrtki, a po direktnom nalogu Ive Sanadera, izvukao na milijune kuna za potrebe HDZ-a, a koja još uvijek nema svoj sudski epilog. Lani je, naime, Vrhovni sud ukinuo presude Sanaderu, HDZ-u i svim ostalim okrivljenicima za Fimi mediju, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema nekim procjenama, iz javnih tvrtki je u aferi Fimi Media po nalogu Ive Sanadera, tadašnjeg šefa Kolinde Grabar Kitarović, izvučeno čak 180 milijuna kuna.



Usporedbe radi, šteta za državni proračun u Aferi Dnevnice, koju je jučer komentirala Kolinda, nije dosegla niti milijun kuna, što je sitniš u odnosu na novac koji su iz proračuna izvukle njezine kolege iz Sanaderove vlade.

"Ovo neprestano vađenje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi ka eroziji povjerenja građana u političare i institucije", rekla je jučer Kolinda. Obzirom da svoju izjavu nije pojasnila, ostaje nejasno je li predsjednica implicirala da bi se DORH trebao prestati baviti kriminalom teškim na stotine milijuna kuna, a koji je izveden u organizaciji njezinog bivšeg šefa i stranačkih kolega.

Uz to je zaboravila da se "povjerenje građana u političare" mora zaslužiti i da ne dolazi samo po sebi. Ako smo o političarima išta naučili u periodu u kojem je Kolinda bila ministrica u Sanaderovoj vladi, onda je to da vladajući nerijetko umjesto povjerenja zaslužuju - zatvorske kazne.

Pročitajte više