Kolona na Demerju duga 3 kilometra, na granicama se čeka više od sat vremena

Foto: HAK

NAKON što su Italija i Austrija uvrstile Hrvatsku na listu visokorizičnih zemalja, zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, mnogi su se turisti iz tih zemalja odlučili na prijevremeni prekid godišnjeg odmora. 

Upozorenje Austrijancima zbog putovanja u Hrvatsku na snazi je do ponedjeljka pa mnogi svojim ostankom ne žele riskirati eventualno uvođenje karantene.

> Aktualno stanje na cestama i kamere možete pogledati i ovdje

Pojačan je promet na cestama u priobalju, trajektnim pristaništima, većini cesta u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima gdje su moguća i duža čekanja (više od jednog sata). Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vozi se u koloni i usporeno. 

U smjeru Zagreba kod NP-a Lučko kolona je duga oko 2 km, kod NP-a Demerje kolona je duga oko 3 km.

Između čvora Maslenica i tunela Sveti Rok te kod čvora Karlovac u smjeru Zagreba povremeno se vozi u koloni u pokretu. Gužva se stvara i kod čvora Bosiljevo.

Na Istarskom ipsilonu povremeno je pojačan promet prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije.

Pojačan je promet prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Republike Slovenije. Kolona vozila duga je oko 3 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola, na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu. 

Pojačan priljev vozila kod NP Trakošćan u smjeru Republike Slovenije, kolona je duga oko 2 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Na Krčkom mostu je pojačan promet u oba smjera.

Prekinut je promet na državnoj cesti DC228 u mjestu Kamanje zbog prometne nesreće.

Podsjetimo, prema odluci talijanske vlade, sve osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju prilikom ulaska moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju.

Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane. Tranzit kroz Republiku Italiju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test. Ista mjera sutra stupa na snagu za Austriju.

"Imamo jako puno otkazivanja i ranijih odlazaka Talijana i Austrijanaca zbog preporuka iz njihovih zemlja. Austrijanci ne znaju što ih od ponedjeljka očekuje po povratku. Pratimo vijesti, Talijani su uveli testiranje, testiranje uvode i Austrijanci, a ako to naprave i Slovenci, možemo se pozdraviti sa sezonom. Taman smo mislili da ćemo lijepo odraditi i rujan, ali situacija se mijenja iz dana u dan", rekao je za Glas Istre Roland Cinkopan, direktor Turističkog naselja Bi Village u Fažani.

To se naselje i kamp velikim dijelom oslanja na goste sa sjevera Europe, no Skandinavci i Nizozemci ove su godine podbacili. Glavninu gostiju čine Nijemci, a odmah za njima su Slovenci.

"Talijani nam čine udio od 13 posto gostiju, Austrijanci su na 4 do 5 posto, ne izgleda puno, ali i to je značajno. Nijemci su nam za sada glavni, bila bi katastrofa kada bi i u Njemačkoj donijeli slične preporuke", poručuje Cinkopan.

U Hrvatskoj je službeno na odmoru oko 3000 austrijskih državljana, ali vlasti smatraju da je brojka i višestruko veća. Informacije o režimu ulaska u Austriju, dok smo razgovarali s predstavnicima istarskih kampova, još nisu bile objavljene.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više