Kolone na izlazu iz Hrvatske, čeka se do dva sata. Slovenci: Velike gužve tek stižu

Foto: HAK

STANJE prometa na slovensko-austrijskom cestovnom graničnom prijelazu kroz tunel Karavanke u popodnevnim se satima nakon višesatnih zastoja polako normalizira, javljaju slovenska policija i prometni servisi.

Podsjetimo, zbog strogih kontrola ulazaka na austrijskoj strani tunel se povremeno zatvarao pa je kolona vozila u jutarnjim satima na slovenskoj strani bila duga i više od deset kilometara uz veliko vrijeme čekanja za ulazak u Austriju. Na granici je zaglavilo i mnogo Hrvata. Austrijski ORF navodi da se čekalo i po 13 sati za prelazak granice u automobilima bez hrane i vode.

Kolona oko jedan kilometar

Prometni servisi javljaju da je u popodnevnim satima kolona kraća od jedan kilometar i da se stanje, kao i vrijeme čekanja na prijelaz granice i ulazak u Austriju u skladu s tim znatno smanjilo.

U Slovenskoj pograničnoj policiji navode da nisu bili obaviješteni o tome da je Austrija u subotu donijela odluku da se svi putnici koji su bili u Hrvatskoj, a u tranzitu su kroz Austriju, moraju registrirati kod zdravstvenih vlasti, što je dovelo do zastoja.

Zbog višesatnih čekanja i pojačanih kontrola na graničnom prijelazu Karavanke između Slovenije i Austrije Hrvatski autoklub (HAK) pozvao je u nedjelju vozače da koriste alternativne granične prijelaze.

Umjesto Karavanki svi vozači i putnici na putu prema Austriji mogu koristiti granične prijelaze na autocesti Ljubelj/Loiblpass i Šentilj/Spielfeld.

Granični prijelaz Korensko sedlo/Würzenpass, Jezersko/Seeberg i Šentilj/Spielfeld na staroj cesti mogu koristiti samo državljani Slovenije i Austrije.

Gužve na granici sa Slovenijom, na Maclju se čeka 2 sata

Što se tiče stanja na prijelazima na hrvatsko-slovenskoj granici, slovenski prometni servisi javljaju da zastoji nisu tako veliki i da se za ulazak u Sloveniju čeka uobičajeno za ovaj dio godine i sezone te da je najduže vrijeme čekanja na prijelazu Gruškovje/Macelj - oko dva sata.

Veće gužve očekuju se u nastavku popodneva i u večernjim satima, ali i u ponedjeljak, s obzirom na to da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući kao ne bi morali u 14-dnevnu karantenu.

Kolone i prema unutrašnjosti Hrvatske

Kako javlja HAK, danas poslijepodne pojačan je promet na svim važnijim dionicama cesta: autocestama A1 Zagreb - Split - Ploče, A2 Zagreb - Macelj, A3 Bregana - Lipovac, A6 Rijeka - Zagreb, A7 GP Rupa - Diračje prema graničnom prijelazu Rupa, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali na prilazima turističkim središtima duž obale, na pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim lukama. Povremeno se vozi usporeno na pojedinim dionicama autocesta u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta.

  • kolona na NP Lučko je oko 1 km, a na NP Demerje u smjeru Zagreba je oko 1 km
  • zbog povećane gustoće prometa između čvorova BOSILJEVO II i KARLOVAC u smjeru Zagreba povremeno i mjestimice se vozi u kolonama u pokretu uz kraće zastoje
  • povećana gustoća prometa između čvora Zadar II i NP Lučko u smjeru Zagreba
  • prometna nesreća na 356. km između čvora PRGOMET i čvora VUČEVICA u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h.

Pročitajte više