Kolumbijski predsjednik obustavio primirje s najvećim narkokartelom u zemlji

Ilustracija: EPA

KOLUMBIJSKI predsjednik Gustavo Petro u nedjelju je rekao da je obustavio primirje s najvećom kriminalnom organizacijom u toj državi, Clan del Golfo, jer je napala policiju. "Naredio sam oružanim snagama da reaktiviraju sve vojne operacije protiv Clan del Golfo", napisao je Petro u tvitu. "Nećemo im dopustiti da nastave sijati tjeskobu i teror u zajednicama."

Nekoliko minuta kasnije Petro je napisao: "Napad puškom na policiju od Clana del Golfo krši prekid vatre... Oružane snage moraju odmah djelovati protiv mafijaške organizacije."

Petro ih optužio za uništenje akvadukta

Reuters navodi da nije mogao odmah potvrditi bilo kakve detalje o napadu. Prekid vatre s kolumbijskim narkokartelom bio je dio napora da se okonča unutarnji sukob u Kolumbiji u kojem je ubijeno najmanje 450.000 ljudi.

Danima ranije, u radijskom intervjuu 13. ožujka, Petro je optužio skupinu za uništavanje općinskog akvadukta u pokrajini Antioquia tijekom blokada cesta povezanih s prosvjedima neformalnih rudara zlata. Petro je rekao da je skupina "prekršila primirje" i da ne postoji mogućnost pregovora ako nastave s napadima.

Pročitajte više