Komadina: Domu zdravlja rastu troškovi, prihodi ostali isti. Dobit će 7 milijuna kuna

Foto: Google Street View

ŽUPAN primorsko-goranski Zlatko Komadina rekao je danas da će ta županija ove godine sufinancirati redovno poslovanje županijskog Doma zdravlja sa sedam milijuna kuna zbog povećanih rashoda i strukturnih gubitaka.

Komadina je kazao da je pandemija covida-19 donijela znatne promjene poslovanja zdravstvenih ustanova, smanjenje prihoda i rast rashoda.

"Prihodi ostali isti, rashodi rasli"

Županija je stoga sufinancirala rashode redovnog poslovanja Doma zdravlja, najveće županijske zdravstvene ustanove s više od 800 zaposlenih. U 2020. su izdvojena 3.3 milijuna kuna, a u 2021. je osiguran 6.1 milijun kuna.

"Dom zdravlja ima strukturne gubitke uzrokovane smanjenjem prihoda jer prihodi iz ugovora s HZZO-om ne rastu, dok sve drugo raste, a s druge strane, porast je rashoda i zbog ulaganja u kadrove", rekao je Komadina i dodao da su u tijeku 42 specijalizacije.

Naglasio je kako, s obzirom na rast cijena energenata, realno je očekivati još takvih situacija te da će, bude li potrebno, Županija reagirati i rebalansom proračuna.

Projekt Doma za starije osobe Prsten

Pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač izvijestila je da se do kraja godine planira završetak idejnog projekta Doma za starije osobe Prsten, u suradnji sa šest lokalnih jedinica, a glavni projekt, vrijedan 3.7 milijuna kuna, kandidiran je za sufinanciranje europskim sredstvima.

Slijedi izrada idejnog projekta Doma za starije osobe Cres, dislocirane jedinice Doma za starije osobe "Marko A. Stuparić" Veli Lošinj. Najavila je obilazak prostora u župnom dvoru u Čabru i Ravnoj Gori, koje Riječka nadbiskupija nudi Županiji na korištenje za smještaj starijih osoba.

Centar za osobe koje pate od demencije

Župan Komadina dodao je da je prošlog tjedna na sastanku s nadbiskupima Josipom Devčićem i Matom Uzinićem predloženo i pokretanje Centra za osobe koje pate od demencije, tj. dnevnog boravka s uslugom privremenog čuvanja osoba u riječkom kvartu Vežici.

Na pitanje o povećanju cijena u domovima za starije osobe pročelnica Marač kazala je da su cijene povećane za 12 posto u drugoj polovici godine.

Pročitajte više