Komadina: Imamo odlične turističke rezultate, važno je to održati

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je pozvao građane, a posebno mlade, da budu disciplinirani i pridržavaju se epidemioloških mjera kako se ne bi ugrozila odlična turistička sezona u kojoj se bilježi porast prometa od 40 posto.

"Imamo odlične turističke rezultate, važno je to održati"

Komadina je na svojoj redovitoj konferenciji za novinare ustvrdio da pandemija i dalje tinja i to u novom, zaraznijem soju. 

"Imamo odlične turističke rezultate, porast prometa od 40 posto i ne bi bilo dobro da to ugrozimo. Još smo uvijek u zelenom, važno je to održati i radi sezone ali i radi našeg zdravlja", poručio je župan.

Tijekom nedjelje je obrađeno 198 uzoraka briseva, a pozitivnih je bilo 0.9 posto, odnosno jedan, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. Tijekom prethodnog dana ozdravila je također jedna osoba, pa je oboljelih u županiji jednako kao i dan ranije - 113.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječi se šest oboljelih od covida-19, a jedan pacijent je na respiratoru.

Na konferenciji za novinare županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je da Primorsko-goranska županija ovaj tjedan nabavlja osam tisuća brzih antigenskih testova koje će rasporediti po ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Cilj je povećati obuhvat testiranja, a time i brže otkrivanje zaraženih. Namjerava se postići 1200 testiranja dnevno. 

Pročelnica je izvijestila i o provedenom projektu "Unapređenje primarne zdravstvene zaštite na otocima Primorsko-goranske županije" financiranog iz europskih strukturnih i investicijskih fondova konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Županija je kroz taj projekt povukla 2.6 milijuna kuna, a s tim je sredstvima nabavljena dijagnostička oprema za ordinacije na otocima i veći broj defibrilatora te je ugrađeno dizalo u Domu zdravlja Mali Lošinj.

Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović najavio je da će u petak u Centru Zamet biti dan otvorenih vrata te se od 9 do 18 sati mogu doći cijepiti svi koji to još nisu. Dostupne će biti sve vrste cjepiva.

"Pandemija je još uvijek tu, iskustva drugih zemalja govore da ovaj novi soj, puno zarazniji, postaje dominantan. Imamo na raspolaganju moćno sredstvo zaštite, cjepivo, a jedini način da se pandemija zaustavi je da imamo procijepljeno 75 posto stanovništva. Mi u županiji smo trenutno na 49.45 posto cijepljenih prvom dozom odrasle populacije, a drugom 37.36 posto", istaknuo je.

Mićović je naglasio da obolijevaju osobe koje nisu cijepljene, a neke od njih i umru. 

Komadina: Županija djeluje iako nije konstituirana skupština

Župan Komadina je rekao da Primorsko-goranska županija djeluje, iako nije konstituirana Županijska skupština. Raspisan je javni poziv za dodjelu iznosa putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koja se provode od 1. srpnja do kraja godine, a od općeg su značenja za županiju. Za tu svrhu županija je osigurala iznos od 400 tisuća kuna. U proteklom je ciklusu, s pozivom od početka ove godine, tako dodijeljeno gotovo milijun kuna.

 Župan je izvijestio da je u javnu raspravu upućen prijedlog rebalansa proračuna kojim se povećavaju rashodi i izdaci za 143.2 milijuna kuna. "Imamo porast prihoda, rashoda i gubitaka koji se najvećim dijelom odnose na zdravstvo, a kao posljedica pandemije. Imamo sreće da nam raste i prihodovna strana te s viškom iz prošle godine možemo pokriti te gubitke, ali i povećati pojedine stavke na rashodovnoj strani", rekao je župan Komadina. 

Pročitajte više