"Kome trebaju posavski tajni izbori za Hrvatski sabor?"

JEDINA informacija koju su novinari posavskih medija u Brčkom, Domaljevcu i Orašju mogli dobiti, a vezano za izbore u Republici Hrvatskoj, je ona koju su vizualno mogli zabilježiti.

Donosi to portal infobrcko.com, koji piše kako su predsjednici Biračkih odbora dobili strogi naputak da niti jednom novinaru ne smiju omogućiti ulazak na biračka mjesta.

Novinari, kojima su jedini izvor mogli biti predstavnici političkih stranaka koji su kontrolirali izbore te birači, mogli su se, piše portal, zadržati samo pred vratima ili u okolici mjesta gdje se glasalo.

Predstavnik GONGA u Županiji posavskoj je cijelo vrijeme izbora bio nedostupan za novinare i njihove pritužbe da je glasanje tajno.

"Razlog su akreditacije za izbore, koje nitko prije izbora nije ni nudio pa se s razlogom može pitati kome trebaju tajni izbori u Posavini", piše portal, navodeći kako je nekoliko televizijskih ekipa ostalo izvan četiri birališta u distriktu Brčko BiH.

Vizualno se, kako također donosi portal, može konstatirati da je danas na biračka mjesta u Brčkom (gdje ih je bilo četiri) i Orašju (gdje ih je bilo osam) izašao znatno veći broj ljudi. Razlog tomu je, kako su kazali birači, to što su neki od njih jučer bili zaposleni drugim stvarima, a neki kažu kako za izbore nisu niti znali do večernjih vijesti.

Od izbora, kako donosi portal, birači očekuju nastavak pomoći RH u brizi za Hrvate u BiH, o čemu bi se trebali skrbiti i izabrani predstavnici XI. izborne jedinice.

Pročitajte više