Komemoracija bleiburškim žrtvama u Bleiburgu 14. svibnja

Na Bleiburškom polju u subotu, 14. svibnja, bit će održana komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i obilježena njezina 60. obljetnica u organizaciji Počasnoga bleiburškog voda (PBV) pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i uz sudjelovanje brojnih udruga hrvatskih ratnih veterana, rekao je danas na konferenciji za novinare tajnik PBVa Bože Vukušić.

Na komemoraciji su predviđeni govori pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, predstavnika Počasnoga bleiburškog voda i organizatora komemoracije Bože Vukušića, predstavnika hrvatskog naroda iz BiH i drugih. Svetu će misu predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a bit će blagoslovljen dograđeni spomenik žrtvama bleiburške tragedije. Islamsku će molitvu održati predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Šefko Omerbašić.

Prije toga će biti odana počast bleiburškim žrtvama na groblju u Unter-Loibachu.

U sklopu obilježavanja 60. obljetnice jednog od najvećih stradanja hrvatskog naroda u povijesti bit će održan i međunarodni znanstveno-stručni skup "Bleiburška tragedija ili hrvatski Križni put 1945. godine" pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa. Skup će biti održan od 11. do 13. svibnja u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora, a organiziraju ga udruge Hrvatski križni put i Počasni bleiburški vod.

U povodu obljetnice izdana je i fotomonografija B. Vukušića "Bleiburg Memento".

Predsjednik Znanstveno-stručnog odbora za pripremu simpozija akademik Dubravko Jelčić rekao je da je do 90-ih godina prošlog stoljeća bleiburška tragedija bila zabranjena tema od jugokomunističke vlasti, da su se osporavale činjenice i krivotvorila povijest. Znanstveno-stručni skup trebao bi biti poticaj da se počne govoriti istina i onemogući njezino krivotvorenje, rekao je Jelčić i dodao da bleiburško pitanje ni do danas nije dovoljno rasvijetljeno i o njemu postoje vrlo protuslovna mišljenja.

Po Jelčićevu mišljenju svaki Hrvat, bez obzira na političko uvjerenje, trebao bi se složiti da je to bila jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda za koju nije sam kriv, nego su je skrivili drugi. U tom kontekstu spomenuo je lažne saveznike i jugokomunističke prvake koji su, kako je rekao, taj zločin inicirali ili prešutno odobravali.

Upitan hoće li biti onemogućen dolazak sudionika komemoracije s ustaškim znakovljem Vukušić je rekao da to ne može zabraniti organizator, nego austrijska policija, ali da će svakako pozvati na poštivanje austrijskih zakona i propisa. Učinit ćemo sve da komemoracija prođe mirno i dostojanstveno, bez političkih prizvuka, kazao je Vukušić. Također je rekao, odgovarajući na novinarski upit, da se očekuje dolazak oko 15 tisuća ljudi i da će mjere osiguranja biti pojačane.

Za građanstvo je organiziran besplatan prijevoz s polaskom 14. svibnja u 5 sati ispred zagrebačke katedrale.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više