Komentar Dragana Antulova: Demokratska staza u bliskoistočnu provaliju

DANAŠNJI sastanak na vrhu država-članica grupe G8 će se održati u St. Petersburgu. Taj grad je posljednji put bio domaćin sastanka takve važnosti u srpnju 1914. godine. U to doba je grad na Nevi još uvijek bio prijestolnica Ruskog imperija, a car Nikolaj II je ugostio francuskog predsjednika Raymonda Poincaréa kako bi dogovorili zajedničku politiku prema austro-ugarskim prijetnjama Srbiji nakon sarajevskog atentata.

I danas, kao i prije 92 godine, veliki sastanak u St. Petersburgu je zasjenjen sve intenzivnijim nasiljem i zveckanjem oružja u regiji koja je tradicionalno poznata kao "bure baruta", odnosno regionalnim sukobom koji prijeti ne samo svjetskoj stabilnosti, nego i svjetskom miru. I današnji sudionici sanktpeterburškog sastanka su isto tako svjesni da su kaplar Shalit, "Hamas" i "Hezbollah" samo povod za nešto šire sređivanje računa, te da samo igraju uloge koje su svojevremeno igrali Franz Ferdinand i "Mlada Bosna".

Ukoliko se, pak, povijest ponovi i uistinu dođe do nove geopolitičke kataklizme, današnja generacija se prilikom pronalaženja opravdanja za svoj neuspjeh neće moći koristiti nedostatkom demokracije, odnosno despotskim okrunjenim glavama koje nikakva demokratska javnost nije mogla spriječiti da svoje države odvedu na put u propast.

Pročitajte više