Komentar Jovana Dragišića: Zašto nitko ne reagira na policijsku nestručnost?

"UPORABA sredstava prisile, posebice vatrenog oružja, krajnje je sredstvo kojem pribjegava policijski službenik, temeljeno uvijek na zakonu i ovome Kodeksu te primjenjeno tako da s najmanjim posljedicama po tijelo i sigurnost građana ostvari svrhu.". Ovo je čl. 7 Etičkog kodeksa hrvatske policije.

"Zbog nestručnog je rukovanja službenim pištoljem marke HS 2000 ispalio streljivo...". Ovo stoji u priopćenju PU zagrebačke od 9. ožujka ove godine, nakon što je policajac nekim čudom uspio raniti ženu u nogu u zgradi MUP-a. Nestručno rukovanje je jedan lijep eufemizam, koji dosta teško uspijeva opisati kako je to policajac uopće uspio opaliti metak.

Po istoj su logici danas policajci, vjerojatno nekim "nestručnim rukovanjem službenim vozilom marke BMW" uspjeli pregaziti 85-godišnjeg muškarca i 78-godišnju ženu, isto tako je policajac u Velikoj Gorici uspio raniti svog oca, isto tako je policajac za Dan žena odigrao partiju boksa na supruzi u Gračacu, isto tako je policajac na Savici pištoljem prijetio četvorici dječaka...

U zadnje vrijeme su se naši provoditelji zakona našli u cijelom nizu incidenata u kojima pršti cijeli niz "nestručnih rukovanja" uniformom koju nose i poslom koji obavljaju.

Zasad nitko nije dao neku konkretnu izjavu, ili poduzeo nekakve korake kojima bi se uopće pokušalo uvjeriti hrvatske građane da se smiju prošetati ulicom donekle sigurni da nas neće upucati ljudi koji bi inače trebali spriječiti da nas upuca netko tko oružje ne smije nositi.

Ministar Kirin nije dao neku izjavu kojom bi nas uvjerio da će naučiti policajce da se ne trebaju igrati "službenim pištoljima" ako nisu sposobni njima "stručno rukovati". Nije se javio ni Sindikat policije Hrvatske, da nam objasni kako, kad već tvrdi da "policija ne može obavljati sve poslove u državi i snositi odgovornost ako se nešto loše dogodi", poduzima mjere kojima će se pobrinuti se "nešto loše" ne dogodi upravo zbog raznih stručnih ili nestručnih rukovanja pištoljima, autima, šakama...

Dame i gospodo, što se čeka?

Jovan Dragišić

Pročitajte više