Komisija HBK "Justita et pax" o medicinski potpomognutoj oplodnji

KOMISIJA Hrvatske biskupske konferencije "Justitia et pax" drži da posljedice medicinski potpomognute oplodnje ugrožavaju ljudska prava, osobito prava djece.

"Polazišna točka svakog promišljanja i jedna od neupitnih vrijednosti, vezanih uz ovu raspravu, jest dostojanstvo djeteta sa svim njegovim pravima", stoji u izjavi koju je na novinskoj konferenciji pročitao zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić, koji je ujedno i predsjednik Komisije, koja se izjavom uključila u javnu raspravu o toj temi.

U izjavi stoji kako "pravno uređenje oplodnje uz medicinsku pomoć mora pomno skrbiti o vrijednosnim postavkama tehničkih mogućnosti zahvaćanja u ljudsko rađanje, te o posljedicama koje iz toga mogu proizaći".

Napominje se kako je u donošenju izjave Komisija bila svjesna negativnog demokratskog kretanja u Hrvatskoj i činjenice da oplodnja može omogućiti roditeljstvo parovima koji to bez medicinske tehnologije ne bi mogli ostvariti.

Međutim, upozorava da su "te osobe često izvrgnute nedobronamjernoj manipulaciji koja ima u pozadini financijski interes" te da se u postupcima oplodnje događa "manipulacija jajnim stanicama i sjemenom te se obezvređuje dostojanstvo ljudskoga embrija, što znači i djeteta".

Propis koji bi unaprijed lišio dijete skrbi drugoga roditelja ili posredno omogućio predaju djeteta istospolnom paru ne promiče dobrobit djeteta, stoji u izjavi. Komisija zaključuje kako "područje medicinski potpomognute oplodnje mora biti uređeno dobrim zakonom radi pravne sigurnosti i zaštite dostojanstva svih zainteresiranih osoba".


Napominjući kako se Komisija osvrnula na tu temu jer ona zadire u pitanje zaštite ljudskoga dostojanstva i prava, Košić ističe kako izjava nije polazila od prijedloga zakona, kojega još nema. Izjava je pokušaj uključivanja u javnu raspravu i oblikovanje stavova i mišljenja, kaže Košić.

Dr. Tonči Matulić usprotivio se "tehnokratskom zakonu", koji ne vodi računa o zaštiti i dostojanstvu ljudskoga života u nastanku, izdvojivši talijanski i njemački zakon kao pozitivne.

Tajnik Komisije dr. Željko Tanjić rekao je i da se Komisija zauzima za sprečavanje i preveniranje nasilja nad ženama te protivi prostituciji i trgovanju ljudima, čime se također krše ljudska prava i dostojanstva. Komisija podržava aktivnosti Franjevačkoga instituta vezano za pitanje Družbe Adria.

Pročitajte više