Komisija predlaže promjene u schengenskom viznom režimu

EUROPSKA komisija je u srijedu predložila promjene u schengenskom viznom režimu, koje su se u dosadašnjoj praksi pokazale neprimjenjivim.

Komisija predlaže da se u viznoj politici zadrži načelo recipročnosti, ali s promjenama koje bi omogućile potrebni pregovorački okvir kako bi se osigurala solidarnost zemalja članica u zajedničkoj viznoj politici, priopćila je Komisije nakon svoje tjedne sjednice u Bruxellesu.

Prema postojećem rješenju, uspostavljen je popis trećih zemalja čiji su državljani dužni imati vizu za ulazak u EU (negativan popis) te popis zemalja izuzetih iz te obveze (pozitivan popis).

Kada neka od zemalja s pozitivnog popisa uvede vize za građane neke zemlje članice, ona ima pravo pokrenuti mehanizam koji, nakon nekoliko međukoraka, gotovo automatski uvodi obvezu viza za građane dotične zemlje za ulazak u sve zemlje članice. Ta mjera nikada nije provedena u praksi zbog svoje rigidnosti i posljedica do kojih bi mogla dovesti u međudržavnim odnosima.

Komisija sada predlaže da se unese fleksibilnije rješenje prema kojem bi zemlja članica bila obvezna prijaviti Komisiji da je neka treća zemlja uvela vize za njezine građane. Nakon toga, Komisija bi odmah poduzela korake prema toj zemlji i tražila ukidanje viza. Komisija bi mogla predložiti Vijeću da se privremeno uvede obveza viza za građane te zemlje o čemu bi se Vijeće moralo izjasniti kvalificiranom većinom unutar tri mjeseca. U slučaju potrebe za produženje te mjere, Komisija bi mogla predložiti premještanje te zemlje s pozitivnog na negativni popis o čemu bi Vijeće također odlučivalo kvalificiranom većinom nakon što pribavi mišljenje Europskog parlamenta.

Jedinstveni vizni režim vrijedi za sve članice EU-a, osim za Veliku Britaniju i Irsku, a također ga primjenjuju Norveška i Island.

Pročitajte više