Komora socijalnih pedagoga: Mladić koji je nasmrt premlatio vojnika je i sam žrtva

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

HRVATSKA komora socijalnih pedagoga (HKSP) osudila je u utorak čin premlaćivanja mladića u Požegi, koji je umro od zadobivenih ozljeda, ali i upozorila javnost na opasnost etiketiranja mladog počinitelja zločina, istaknuvši kako je i on žrtva kojoj treba pomoć.

"Upozoravamo kako etiketiranjem ne doprinosimo daljnjim prosocijalnim izborima ponašanja i moralnog postupanja, već osobu guramo u formiranje kriminogenog identiteta s drastično asocijalnim i antisocijalnim ponašanjem u budućim međuljudskim odnosima", stoji u priopćenju HKSP-a.

Riječ je o sukobu dvije mlade osobe kasne adolescentne dobi, koji je završio tragično, napominje HKSP te izražava sućut obitelji poginulog mladića i žaljenje obitelji počinitelja.

"Izabrali smo da posrnulog pojedinca vratimo na pravi put"

Komora apelira na javnost da se izbjegne etiketiranje mlade osobe koja je još u formiranju osobnosti jer još uvijek ne poznajemo strukturu osobnosti počinitelja nasilja, odnosno ne zna se je li ona posljedica dubokog emocionalnog defekta ili pak impulzivne reakcije nedovoljno sazrele osobnosti.

"Kao društvo smo izabrali posljedice ovakvih sukoba, umjesto odmazdom, rješavati vraćanjem posrnulog pojedinca na pravi put", dodaje se. Odgovornost je društva razmotriti načine kojima će se počinitelju pomoći da uz adekvatnu stručnu pomoć nastavi živjeti s posljedicama tragičnog načina razrješavanja sukoba s vršnjakom.

Pročitajte više