Komunistička Kina slavi 70 godina, na ulicama pokazali moćno oružje

Foto: EPA

DANAS u Kini nema kuće ni zgrade na kojoj ne visi nacionalna zastava, a još deseci tisuća postavljeni su diljem ulica gradova, posebice Pekinga i trga Tiananmen, zatvorenog za najviše dužnosnike kineske komunističke partije. Ista stvar je i na društvenim mrežama gdje Kinezi na svoje profile masovno postavljaju zastave Kine. 

U Pekingu se, naime, danas golemom proslavom obilježava 70 godina vladavine Komunističke partije, odnosno završetak građanskog rata između komunista i nacionalista. Na trgu Tiananmen predsjednik Xi Jinping održao je govor uoči velike vojne parade. S druge strane, u Hong Kongu od najranijih sati traju prosvjedi, otkazan je tradicionalni vatromet, a policija je već bacala suzavac na prodemokratske prosvjednike koji su se pokušali približiti  i omesti službenu proslavu, javio je CNN. Premijerka Hong Konga Carrie Lam došla je danas u Peking zajedno s delegacijom od 240 ljudi.  

Od siromašne nerazvijene zemlje postala druga ekonomija na svijetu

Kina ima dobre razloge za slavlje, piše CNN. Od siromašne nerazvijene zemlje postala je druga najveća ekonomija u svijetu te jedan od najvećih igrača na svjetskoj pozornici. No milijuni Kineza danas ne slave. Među njima su oni koji su nepravedno zatvoreni, više od milijun Ujgura zatočenih u kineskim kampovima te obitelji onih koji su poginuli jer su pružali otpor komunističkoj vladavini. Kao i obitelji poginulih 1989. godine na trgu Tiananmen, gdje se održava centralna proslava.

Službena proslava započela dizanjem goleme zastave i govorom predsjednika

Službena ceremonija započela je dizanjem goleme kineske zastave uz himnu na trgu Tiananmen gdje se nalazio predsjednik Xi Jinping zajedno s ljudima odjevenim u žuto i vojne uniforme. 56 topova koji predstavljaju službeni broj manjina u Kini ispalilo je plotune 70 puta u čast 70. obljetnice Narodne Republike Kine. Nakon himne predsjednik se obratio prisutnima.

"Nema te sile koja bi mogla uzdrmati osnove ove velike nacije"

"Dragi moji zemljaci, drugovi, prijatelji, okupili smo se danas ovdje kako bismo proslavili 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine", rekao je Xi Jinping i dodao kako su danas svi Kinezi i u zemlji i inozemstvu izuzetno ponosni.

"Danas socijalistička Kina stoji ispred svijeta i nema te sile koja bi mogla uzdrmati osnove ove velike nacije", rekao je Xi Jinping koji je progovorio i o situaciji u Hong Kongu gdje već 17 tjedana traju prodemokratski prosvjedi. Rekao je kako će Kina zadržati stabilnost i prosperitet u Hong Kongu te raditi na održanju jedinstva cijele zemlje. Nakon govora Xi Jinping se provezao ulicama do mjesta u otvorenoj limuzini pozdravljajući svoje sugrađane riječima: "Zdravo drugovi!" Po povratku na binu Xi Jinping je na displeju gledao početak velike parade.

U zrak je pušteno 70.000 balona i golubova

Po zraku su letjeli helikopteri s nacionalnim zastavama te avioni koji formiraju broj 70 u čast obljetnice. U zrak je pušteno 70.000 balona i isto toliko golubova, a uoči proslave zabranjeno je puštanje dronova i zmajeva kako bi nebo bilo čisto. Ipak, smog koji je problem glavnog grada dijelom je pomrsio planove.

U paradi u kojoj Kina pred svijetom želi pokazati svoju vojnu moć sudjelovalo je oko 15.000 ljudi, 160 aviona te 580 različitih vojnih vozila i dijelova opreme, kao i 59 različitih glazbenih formacija. Parada je pokazala izvrsnu koordiniranost i sate pripreme, a da bi mogli prisustvovati u njoj vojnici su morali zadovoljiti kriterije visine. Muškarci su morali biti visoki između 175 i 185 centimetara, a žene između 163 i 175 centimetara.

Kina pokazala i interkontinentalnu raketu DF-41

Na paradi je pokazana i nova vojna tehnologija, među njima nuklearne interkontinentalne balističke rakete i podvodni dronovi. Među izloženim oružjem nalazila se i interkontinentalna raketa DF-41, koja može nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a. Predstavljen je i supersonični dron za izviđanje DR-8 koji će se koristiti kao senzorska platforma u kombinaciji sa sistemima balističkih projektila. Prikazana je i Dongfeng-17 (DF-17), hipersonična letjelica spojena s balističkim projektilom kratkog do srednjeg dometa. Inače, od 2014. godine Kina je opremljena podmornicama, vojnim brodovima i ostalim vojnim naoružanjem koje je veće od pomorskih vojnih formacija Njemačke, Indije, Španjolske, Tajvana i Velike Britanije zajedno. 

Nakon vojne parade na ulice su izašli plesači te vozila na kojima su se nalazili veliki portreti bivših vođa Komunističke partije.

U Hong Kongu policija već u jutarnjim satima bacala suzavce na prosvjednike

S druge strane, u Hong Kongu je vlast otkazala tradicionalni vatromet povodom proslave, a prosvjednike je već od ranih jutarnjih sati policija rastjeravala suzavcima.

U popodnevnim satima se očekuju veće demonstracije u šest različitih dijelova grada, koje policija nije odobrila.

Izazov za Kinu predstavlja i Tajvan gdje se u siječnju održavaju izbori. Tajvan je danas osudio "diktaturu" Kine za koju tvrdi da predstavlja prijetnju miru.

Pročitajte više