Konačna odluka o Kosovu pripada Vijeću sigurnosti, misli Moskva

Odluku o konačnom statusu Kosova treba donijeti samo Vijeće sigurnosti UNa, na temelju dogovora sviju strana, "uključujući Beograd i Srbe" u toj pokrajini, izjavio je u petak u Ateni zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Čijov.

Odluku o konačnom statusu te srbijanske pokrajine s većinskim albanskim pukom "treba donijeti samo Vijeće sigurnosti", istaknuo je Čijov nakon razgovora s grčkim kolegom Iannisom Valynakisom.

"Rješenje može biti samo rezultat pregovora i moraju ga prihvatiti sve strane, pa i Beograd i kosovski Srbi", dodao je ruski dužnosnik koji je sudjelovao u izaslanstvu kontaktne skupine o Kosovu (SAD, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) koje je prošlog tjedna bilo u obilasku tog područja.

Međunarodna je zajednica početak pregovora o konačnom statusu Kosova, koji je načelno planiran za 2005., povezao s poštovanjem demokratskih standarda.

Čijov je usto istaknuo da albansko čelništvo nije "oduševljeno" srpskim prijedlogom o konačnom statusu pokrajine koji Beograd vidi kao "nešto više od autonomije i nešto manje od neovisnosti".

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više