Imenovano međunarodno povjerenstvo za Vicin doktorat. Ima članove iz Tuzle i Sarajeva

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

IVANA ŠANDRK NUKIĆ, Vinko Kandžija, Nikola Knego, Bahrija Umihanić i Eldin Mehić sveučilišni su profesori i doktori znanosti koji su na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Osijeku imenovani u Povjerenstvo za znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a. Kao što su nam nekoliko puta neslužbeno najavljivali sa Sveučilišta, povjerenstvo je međunarodnoga karaktera, i to zahvaljujući Umihaniću, redovitom profesoru Ekonomskog fakulteta u Tuzli, te Mehiću, njegovom kolegi iz Sarajeva.

Šandrk Nukić jedina je bila i u prvom povjerenstvu, imenovanom krajem travnja, koje se raspalo nakon dan-dva. Doktorirala je ekonomiju u Osijeku, od 2011. godine angažirana je na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, prvo kao viša asistentica, potom kao docentica, a od prošle je godine izvanredna profesorica.

Tuđmanov savjetnik za vanjski svijet

Vinko Kandžija je profesor emeritus na Sveučilištu u Rijeci gdje je diplomirao još 1971. godine. Magistrirao je u Ljubljani 1979. godine, a doktorirao na riječkom Ekonomskom fakultetu. Savjetničku karijeru počeo je brusiti još 1986. godine, u socijalizmu, kao savjetnik za vanjsku trgovinu u Zavodu za društveno planiranje Republike Hrvatske, da bi 1991. godine bio savjetnik za vanjski svijet u Uredu Franje Tuđmana. Iste godine postao je izvanredni, a dvije godine kasnije i redovni profesor riječkog fakulteta.

Uz to, 1993. godine Tuđmanovim je ukazom postavljen za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika za zemlje Magreba sa sjedištem u Alžiru. Profesor je na ekonomskim fakultetima u Rijeci i Zagrebu, a u biografiji mu piše da je objavio 184 znanstvena i stručna rada u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na četrdeset međunarodnih konferencija s vlastitim referatom iz područja europskih integracija, "obavio u razdoblju od 3 do 6 mjeseci osam specijalizacija, u Europskim centrima, o integracijskim procesima u Europskoj uniji: Bruxelles dva puta, u Komisiji Europske unije kao stažist, u Parizu - OECD, Paris Sorbona, Nancy, Nica. Posjeduje šest međunarodnih specijalističkih diploma."

Knego je redoviti profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na Katedri za trgovinu i međunarodno poslovanje. U medijima je bio prisutan prije devet godina kada kao predsjednik Odbora za magisterije i specijalističke radove nije vidio ništa sporno u tome što je jedan zadarski mladi HDZ-ovac, inače prva osoba nepravomoćno osuđena zbog zloupotrebe društvenih mreža - uvjetno na šest mjeseci - na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pisao diplomski rad o temi Interaktivna marketinška komunikacija na primjeru društvenih mreža.

Bio premijer manje od osam mjeseci

Umihanić, prema dostupnoj biografiji, "ima dvadeset godina uspješne akademske karijere". Prošao je suradnička i nastavnička zvanja, od ožujka 2014. godine izabran je u zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Menadžment i upravljanje. Još ćemo malo citirati iz njegove biografije: "Fokusiran je na nastavu i istraživanje iz područja poduzetništva i menadžmenta malih biznisa gdje je postigao zapažene rezultate i dao značajan znanstveni doprinos teoriji i praksi poduzetništva i menadžmenta. Voditelj je GEM (Global Entrepreneurship Monitor) nacionalnog tima BiH koji implementira najveći svjetski akademski istraživački projekt iz oblasti poduzetništva.

Kao autor ili koautor objavio je 7 knjiga, 8 naučnih monografija i preko 100 naučnoistraživačkih i stručnih radova publiciranih u recentnim znanstvenim časopisima i prezentiranim na uglednim međunarodnim i domaćim naučnim i stručnim konferencijama."

Umihanić je 2014. godine nepunih osam mjeseci bio nestranački premijer Tuzlanskog kantona. Došao je na to mjesto u ožujku, na valu socijalne pobune koja se širila Bosnom i Hercegovinom, no ostavku je podnio već u studenom nakon što se suočavao sa sve češćim radničkim prosvjedima. "Da nije bilo negativne medijske pažnje, da nije bilo prirodnih katastrofa, da nije bilo ovih protesta - rezultati bi bili sigurno veći", izjavio je na odlasku.

Rok od 60 dana za odluku o Vicinoj disertaciji

Mehić je rođen u Zenici 1974. godine, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1998. godine, gdje je 2005. godine i magistrirao, a pet godina kasnije doktorirao. Kao prorektor za nastavu početkom 2019. godine informirao je javnost da poslodavci imaju mogućnost provjeriti valjanost diploma izdanih u njegovoj ustanovi.

Njih petero imaju rok od šezdeset dana za znanstvenu procjenu disertacije Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja koju je Mihanović obranio 28. veljače 2018. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Mentorica mu je bila Ivana Barković, a u stručnom su povjerenstvu sjedili Joško Dvornik kao predsjednik te članovi Željko Turkalj i Mane Medić. 

O disertaciji smo prvi put pisali polovicom ožujka, odnosno četiri mjeseca i jedan dan prije nego što je Sveučilište formiralo povjerenstvo. Ukazali smo na to da je Mihanović na desecima mjesta preuzimao tuđe rečenice, pasuse i čitave plahte teksta bez naznake da citira, odnosno da je, prema fakultetskim pravilima, plagirao. Potom smo u više navrata pisali i o besmislenim rečenicama i pojmovima u disertaciji. Rečenica: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera" u Splitu je postala dio ulične kulture - na Bačvicama je ispisana kao grafit.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Dalmatinske HDZ-ovce privukao osječki Ekonomski fakultet

Mihanović je tek jedan od dalmatinskih HDZ-ovaca koji su stekli visoki akademski status na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Među njima je i Ante Baran, načelnik Općine Lećevica - u Osijeku je postao sveučilišni specijalist ekonomije. Nakon što smo pročitali njegov završni rad, nazvali smo ga i pitali tko je Carl Schmitt. Nije znao premda ga spominje na samom početku rada. Osječki doktor ekonomije je i Mate Perišić, direktor državnoga Plovputa. Trošak studija od 102 tisuće kuna platila mu je tvrtka na čijem je čelu, a odluku je donio Nadzorni odbor na telefonskoj sjednici.

Prema neslužbenim informacijama, sveučilišno se vodstvo dosta namučilo dok je našlo i nagovorilo petero profesora na konzumaciju Mihanovićeve znanstvene poslastice. Vidjet ćemo s kakvim rezultatima.


 

Pročitajte više