Konačno stiže sto posto sigurna muška kontracepcija

Foto: 123rf, Index

TERET odgovornosti za siguran seks kroz povijest je uglavnom bio na ženama. Naravno, ako se izuzmu kondomi i vazektomija, a poznato je da muškarci ne vole previše ni jedno ni drugo. No nakon više desetljeća bezuspješne potrage za sigurnim muškim kontracepcijskim sredstvima, čini se da je konačno na pomolu nekoliko rješenja koja se ozbiljno razvijaju, a puno obećavaju.

Jedno od njih, koje je najviše poodmaklo u razvoju, jest gel koji ne propušta spermije. Naime, američki znanstvenici objavili su da su vrlo uspješno testirali sredstvo koje bi trebalo omogućiti trajnu, ali neinvazivnu i reverzibilnu kontracepciju kod muškaraca.

Proizvod, imena Vasalgel, pokazao se 100 posto učinkovitim na primatima pa se očekuje da bi iste rezultate u narednih par godina mogao potvrditi i u kliničkim testiranjima na ljudima.

Kako funkcionira Vasalgel?

Gel se ubrzigava u sjemenovod gdje prianja uz sitne nabore u unutrašnjim stjenkama i formira trajnu elastičnu, meku barijeru koja propušta sjemenu tekućinu, ali ne i veće spermije (grafika dolje). Prijašnja istraživanja pokazala su da se, za razliku od vazektomije, u kojoj se sjemenovod presijeca, gel može ukloniti jednostavnim ubrizgavanjem otopine natrijeva hidrogenkarbonata koja ga razgrađuje i ispire. Reverzibilnost gela potvrđena je u testovima na zečevima, ali ne i na majmunima.

U ovoj priči posebno je zanimljivo to što je Vasalgel po sastavu sličan polimeru RISUG koji se u Indiji pokazao uspješnom kontracepcijom kod muškaraca.


U novoj studiji, provedenoj u California National Primate Research Centre, predstavljenoj u časopisu Basic and Clinical Andrology gel je testiran na 16 rezus majmuna koji su primili injekcije i potom vraćeni u svoju skupinu. Znanstvenici su pratili mužjake kroz najmanje jednu sezonu parenja. Više od polovice njih živjelo je dvije godine uz ženke. Rezultati su pokazali da za to vrijeme nisu začeli potomstvo te da su nuspojave, poput upalnih procesa, bile minimalne. Kod jednog majmuna gel je pogrešno ubrizgan, a kod drugog se stvorila grudica spermija.

„Ovdje je važno to da je gel funkcionirao te da je siguran kod životinja sličnih ljudima“, rekla je Elaine Lissner, izvršna direktorica neprofitne zaklade Paresmus koja razvija i testira Vasalgel.

Dodala je da su nuspojave kod vazektomije, poput upala i grudanja sperme, ozbiljnije nego kod gela.

Vasalgel također ne bi trebao imati ni ozbiljnijih nuspojava kakve imaju muške kontracepcijske pilule. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle je godine objavila da su muške kontracepcijske pilule jednako djelotvorne kao i ženske. No znanstvenici još uvijek nisu uspjeli eliminirati posljedice koje izazivaju hormonalne promjene, među kojima su depresija, akne i pad libida.

Moguće slabosti

Osim očiglednih prednosti, Vasalgel bi mogao imati i određene nedostatke koji bi mogli utjecati na brojke muškaraca koji će se za njega odlučiti. Jedan od njih je činjenica da je za njegovo ubrizgavanje ipak potrebna malena operacija. Naime, sjemenovod se mora izvući da bi se u njega ubrizgao gel. Osim toga, kao i kod vazektomije, postoji opasnost da resorpcija spermija izazove imunološke reakcije te u konačnici slabljenje plodnosti. Ipak, Lissner tvrdi da su ti rizici kod gela značajno manji nego kod vazektomije koja uzrokuje trajnu neplodnost u 50-ak posto slučajeva.
 

Pročitajte više