Končar "izvisio" i u Beogradu, propao im posao s tramvajima od 80 milijuna eura

HRVATSKO poduzeće Rade Končar više nema ni najmanje šanse da se dokopa posla nabavke 30 tramvaja za grad Beograd, vrijednog 80 milijuna eura. Naime, Kurir neslužbeno doznaje da je njihovu žalbu odbila i Komisija za zaštitu prava ponuđača kojoj su se žalili prošle godine. Točnije, navode, Komisija se jučer proglasila nenadležnom za to pitanje.

Hrvatsko poduzeće prvi je "otkantao" gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je naložio da se ni pod koju cijenu ne dozvoli sklapanje tog posla s Končarom, piše list. Gradonačelnik je navodno osobno inzistirao kod svojih suradnika da se njima ne dodijeli posao. "On jednostavno nije želio da oni dobiju posao vrijedan 80 milijuna eura, iako je ta kompanija angažirala jake lobiste kako bi dobili ovako veliki posao. I pored niže cijene koju su dali, ipak nisu prošli jer za njih na ovom tržištu nije bilo mjesta", naveo je Kurirov izvor koji ne isključuje mogućnost da je ovo početak ekonomskog rata između Srbije i Hrvatske nakon serije antisrpskih poteza Zagreba.

Glavni grad Srbije tako će otkupiti španjolske tramvaje koji po vozilu koštaju 2 125 964 eura. Končar je po vozilu nudio nešto nižu cijenu od 2 159 000 eura. Na te cijene se dodaju troškovi rezervnih dijelova, specijalnih alata, obuke, isporuke, kontrole čime ukupna cijena kod španjolske tvrtke iznosi 81,361.032 eura, a kod Končara 79,038.804 eura. Đilas je tada kazao kako je bodovano više parametara i da su se nakon ocjene stručnjaka opredijelili za kupovinu kvalitetnijih tramvaja.

Pročitajte više