Končarova koordinacija Sindikata metalaca "zgrožena i iznenađena optužbama Delonge protiv Bage"

ČELNICI koordinacije Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Končaru danas su priopćili kako su "iznenađeni i zgroženi optužbama Velimira Delonge, bivšeg direktora društva Končar-TIZ, protiv predsjednika Uprave Končar-Elektroindustrija Darinka Bage".

Predsjednik i tajnik Končarove koordinacije SMH-a, Vladimir Švigir i Zlatko Sajko, u priopćenju ističu kako njihova sindikalna podružnica u Končaru ima više od 3000 članova, da su "tijekom višegodišnje suradnje (sindikata) s Upravom Končara stvoreni visokoprofesionalni i obostrano poštivajući partnerski odnos" te da su "takvi odnosi rezultirali potpisivanjem dopuna Kolektivnog ugovora", kojeg, s pozicije Sindikata, ocjenjuju jednim od najboljih u Hrvatskoj.

Sindikalni čelnici u Končaru naglasili su da je predsjednik Uprave Končara Darinko Bago "sindikalne probleme razumio i uvijek ih rješavao poštivajući u cijelosti Kolektivni ugovor" te da su "Bagu upoznali kao vrlo kooperativnog, razumnog i nadasve poštenog gospodarstvenika".

Također napominju da je Končar je na čelu s Bagom, postao jedna od vodećih tvrtki ne samo u Hrvatskoj već i u široj regiji.

Predsjednika Uprave poduzeća Končar Darinka Bagu, i bivšeg ministra vanjskih poslova i čelnika DC-a Mate Granića USKOK je u petak jučer osumnjičio za primanje mita, odnosno za pomaganje u primanju mita, te su zadržani u 48 sati u pritvoru.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odredila im je u petak kasno navečer dvodnevno zadržavanje u pritvoru, nakon što su obojica iznijeli svoju obranu.

Odvjetnici osumnjičenih, (Bagin odvjetnik), Ante Madunić, te (Granićev odvjetnik), Krešimir Vilajtović, izjavili su da su njihovi branjenici pred istražnom sutkinjom detaljno iznijeli obranu u kojoj su negirali sve optužbe te kako smatraju da je riječ o insceniranom postupku.

Odvjetnik Madunić potvrdio je da je Matu Granića i Darinka Bagu USKOK-u prijavio bivši direktor Končar - Trgovine i zastupstva, Velimir Delonga.

S tim u vezi koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske u Končaru u današnjem priopćenju navodi kako ih ne "čudi takav postupak nekadašnjeg direktora Končar-TIZ-a, Delonge" koji, kako tvrde, "svojim radnicima nije dopuštao da se učlane u Sindikat, čak pod prijetnjom otkaza".

Čelnici sindikata, Vladimir Švigir i Zlatko Sajko, također su izrazili uvjerenje da će se "dokazati nevinost predsjednika Uprave Končara, Darinka Bage te da će i dalje uspješno voditi tvrtku Končar".

Pročitajte više