Koncert sopranistice Nelli Manuilenko i pijanistice Olge Cinkoburove

"Večer Dore Pejačević i Sergeja Rahmanjinova", koncert na kojemu su izvodeći djela dvoje skladatelja nastupile sopranistica Nelli Manuilenko i pijanistica Olga Cinkoburova, održan je večeras u sklopu Riječkih ljetnih noći u klaustru Franjevačkog samostana na Trsatu.

Nelli Manuilenko rođena je u Ukrajini, u Donjecku, gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje te pohađala glazbenu školu. Usavršavala se na Glazbenoj akademiji "Sergej Prokofjev" u Donjecku u klasi profesora solo pjevanja Borisa Konstantinova. Stekla je zvanje operne solo pjevačice, koncertno-komorne pjevačice te profesora solo pjevanja.

Solističku karijeru započela je u Državnoj filharmoniji u Donjecku, potom postala članica Državne nacionalne opere u Kinjevu u Moldaviji, gdje je pjevala niz glavnih uloga, te radila na Muzičkoj akademiji kao profesor solo pjevanja.

Od 1992. živi u Splitu gdje je ostvarila niz zapaženih uloga, a od 2002. radi na Muzičkoj akademiji u Splitu kao docent solo pjevanja i pročelnica Odsjeka.

Manuilenko je gostovala u brojnim opernim kućama u zemlji i inozemstvu, dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Olga Cinkoburova rođena je u Kishinevu u Moldaviji. Klavir i komornu glazbu diplomirala je na Glazbenoj akademiji "Gnessin" u Moskvi, gdje je završila i poslijediplomski studij.

Usavršavala se na majstorskim tečajevima poznatih umjetnika i pedagoga, a za umjetnički i pedagoški rad dobila je priznanje zaslužnog umjetnika Moldavije.

Cinkoburova od 1998. živi i radi u Hrvatskoj. Nakon rada na Umjetničkoj akademiji "Ino Mirković" u Lovranu, od 1999. radi kao docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Njezini učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima iz klavira i komorne glazbe.

Redovito gostuje na međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi "Uzmah" na Hvaru te vodi seminare klavira diljem zemlje, a osim pedagoškim radom bavi se koncertnom djelatnošću, surađuje s brojnim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva, te nastupa na brojnim glazbenim festivalima.

Pročitajte više