Konferencija hrvatskih zdravstvenih stručnjaka i ICTY-ja o skrbi za svjedoke

TRODNEVNA konferencija o fizičkim, emocionalnim i psihološkim potrebama svjedoka u organizaciji odjela za skrb o žrtvama i svjedocima Međunarodnoga haškog suda i zdravstvenih stručnjaka iz Hrvatske počet će u ponedjeljak u Haagu, objavio je u petak Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Sudionici konferencije raspravljat će o tome kako bi ustanovljavanje zdravstvene i socijalne mreže po Hrvatskoj pomoglo u pripremi i pomaganju osobama koje svjedoče pred Tribunalom. Takve usluge nadopunjavale bi djelatnost haškoga Odjela za skrb o žrtvama i svjedocima dok su svjedoci u Haagu, kaže se u priopćenju.

Na trodnevnoj će radionici sudjelovati skupina hrvatskih psihijatara, liječnika, psihologa i socijalnih radnika koji rade u područjima gdje živi većina ICTY-jevih svjedoka.

Od 1. siječnja 1998. na ICTY-ju je svjedočilo više od 3500 svjedoka, a od njih je otprilike 60 posto pozvalo Tužiteljstvo, 38 posto obrana, a 2 posto svjedoka pozvali su suci.

Prema podacima ICTY-ja, bez ikakve je zaštite svjedočio 61 posto svjedoka, njih 7 posto živi u Hrvatskoj, a 19 posto su žene. Među svjedocima je 41 posto starijih od 51 godine, 13 posto starijih od 61 godine, a pet posto mlađih od 30 godina.

Slična je konferencija s bosanskohercegovačkim stručnjacima održana u prosincu 2003. u Dubrovniku, a u svibnju ove godine sa stručnjacima iz Srbije i Crne Gore, kaže se u priopćenju ICTY-ja.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više