Konferencija za novinare ministra Biškupića

NAKANA Ministarstva kulture ove je godine bila intenzivirati međunarodnu kulturnu suradnju, i to u prvom redu sa zemljama EU-a, pa je u skladu s tim realizirano 376 programa, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić na današnjem susretu s novinarima u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici.

Rezimirajući proteklu jednogodišnju djelatnost Ministarstva kulture, Biškupić je rekao kako će se u idućoj godini nastaviti intenzivnije gradnja važnih muzejskih objekata, kao što su Muzej suvremene umjetnosti, Muzej u Naroni i Muzej krapinskog pračovjeka u Hušnjakovu pokraj Krapine.

Naglasio je da Ministarstvo planira i izgradnju riječke moderne galerije, izgradnju gradskih knjižnica u Rijeci i Splitu te dovršetak karlovačke gradske knjižnice.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je nedavno vraćen dio kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore te je dodao da će se rad na povratu u idućoj godini pojačati.

Što se tiče zakonske djelatnosti, rekao je kako Ministarstvo radi na usuglašavanju s europskim zakonima te je u protekloj godini doneseno sedam zakona i 11 podzakonskih akata.

Upozorio je na potrebu inventarizacije građe u muzejima i arhivima, rekavši kako se Ministarstvo kulture skrbi za 5,5 milijuna pokretne građe koja se čuva u hrvatskim muzejima i arhivima.

Biškupić je istaknuo i nedavno donošenje zakona o osnivanju memorijalnog centra Domovinskog rata, rekavši kako će ta institucija biti važna zbog toga da se na jednom mjestu prikupi sva građa o stvaranju hrvatske države.

Što se tiče proračuna, podsjetio je kako je on za kulturne potrebe u idućoj godini povećan za 4,7 posto u odnosu na ovu godinu.

Rekao je da se od spomeničke rente u državnu blagajnu slilo 55 milijuna kuna, od čega će 23 milijuna pripasti Ministarstvu, a ostatak lokalnim jedinicama, koje se skrbe o zaštiti spomenika. Ministarstvo je u ovoj godini financiralo 730 programa iz projekta zaštite, dodao je.

O pojedinim kulturnim djelatnostima u protekloj godini s aspekta Ministarstva kulture izvijestili su pomoćnici ministra.

Pročitajte više