KONTROVERZNA TRILATERALA Što je vezalo predsjednicu i Hanžekovića?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Index

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ i još dva Hrvata bili su članovi jedne od najmoćnijih grupa na svijetu - Trilateralne komisije, koju u medijima često nazivaju i "svjetskom vladom u sjeni".

Jedan od tih Hrvata je bio i danas preminuli Marijan Hanžeković, drugi je bankar Franjo Luković, koji je i u Izvršnom odboru Komisije već godinama.

Trilateralna komisija povezana je s Bilderberg grupom. U obje se nalaze moćnici iz cijelog svijeta, točnije samo nekoliko stotina odabranih iz poslovnog i političkog života. Osnivač Trilaterale je David Rockefeller koji je 1973. godine odlučio da bi SAD, Europa i Japan trebali graditi bliske odnose i poticati međusobnu suradnju. U to vrijeme vladalo je neslaganje između SAD-a te Europe i Japana. Osnivači su vjerovali da je važna suradnja triju regija.

Tri Hrvata među elitom

Kada je tek pokrenuta, plan je bio da iz svake regije u njoj bude isti broj članova. Danas europsku regiju zastupa 175 članova, SAD 120, a Japan 85 članova. Od Europljana najviše ima Nijemaca - 20, zatim slijede Francuska, Velika Britanija i Italija s 18 članova, te Španjolska. Ostale zemlje imaju od jednog do šest članova, a među njima su i tri hrvatska.


Trenutno čelni ljudi Trilaterale

Za sebe kažu da su nevladina, politički orijentirana diskusijska skupina uglednih građana iz Europe, Amerike i Azije koja je formirana da bi poticala razumijevanje i suradnju navedene tri regije oko globalnih problema. Među članovima se nalaze ili su se nalazili i Carl Bildt, Wolfgang Kirsch, Mario Monti, Henry A. Kissinger, Madeleine K. Albright... Obično se sastaju četiri puta godišnje, no prošle godine imali su samo tri skupa, u Washingtonu, Ottawi i Londonu. 2014. godine imali su skup i u Beogradu. U Zagrebu se, kako se čini prema popisu objavljenom na službenim stranicama, dosad nisu sastajali. Idući put se sastaju u ožujku ove godine u Singapuru.

Trenutno čelni čovjek za europsku regiju je Jean-Claude Trichet, bivši predsjednik Europske središnje banke.

Članom Trilateralne komisije može se postati samo ako osoba dobije pozivnicu za ulazak u to visoko moćno društvo. Također, u Komisiji ne može biti nitko tko u svojoj državi obnaša neku državničku dužnost. Tako je Kolinda prestala biti članicom Trilaterale 2015. godine, a na tom mjestu zamijenio ju je Emil Tedeschi, prvi čovjek Atlantic Grupe.

Pročitajte više