Kontroverzni guverner Tokija ponovno dobio izbore

SHINTARO ISHIHARA, 74-godišnji nacionalistički političar iz vladajuće japanske Liberalno-demokratske stranke (LDP), kojega mnogi optužuju za rasizam i seksizam, po treći put je izabran za guvernera Tokija.

Ishihara je osvojio preko 50 % glasova, ali to predstavlja značajan pad u odnosu na preko 70 % koje je imao na izborima 2003. godine.

Tokijski guverner je svejedno biračima zahvalio na tome što su "pokazali zdrav razum" i ostavili ga u guvernerskoj fotelji.

Ishihara, koji je u mladosti popularni filmski glumac, se od 1960-ih počeo baviti politikom te priključio desnoj, nacionalističkoj frakciji LDP-a. Svjetski poznat je postao početkom 1990-ih s knjigom u kojoj se zalaže da Japan ponovno postane svjetska sila i razvrgne svoje poslijeratno savezništvo sa SAD.

Kao guverner je stekao veliku popularnost među građanima, ali i razgnjevio feministkinje svojim stavovima o tome da je ženama glavna dužnost rađanje. Također je izazvao bijes boraca za ljudska prava s izjavama u kojima optužuje strane radnike u Japanu da šire kriminal.

Pad Ishiharine podrške mnogi tumače nepopularnošću njegove stranke, odnosno premijera Abea koji je od nedavnog dolaska na dužnost napravio seriju gafova.

Jučer održani lokalni izbori u Japanu se drže indikatorom biračkog raspoloženja pred predstojeće izbore za Gornji dom japanskog parlamenta.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više