VIDEO Konvoj kamiondžija protiv cijepljenja ide prema Parizu i Bruxellesu

POBUNA kamiondžija protiv obaveznog cijepljenja polako se širi i van Kanade. Iako je zasad daleko manji nego u Kanadi, i francuski kamiondžije pokrenule su vlastiti "Konvoj slobode", a prvi njegov dio trebao bi stići u Pariz s juga zemlje već danas. 

Organizatori su najavili da će od večeras blokirati Pariz, tražeći kraj svih oblika obaveznog cijepljenja i covid-potvrda. Jedan konvoj s oko 200 prosvjednika krenuo je iz Nice u srijedu ujutro prema Parizu, prenosi francuski BFMTV.

Međutim, vlasti u Parizu i Bruxellesu već su zabranile održavanje prosvjeda, odnosno blokade u gradovima koje pobunjeni vozači kamiona planiraju blokirati po uzoru na svoje kolege u Kanadi. 

 

>> Pariz ne želi postati Ottawa: Zabranjen francuski "Konvoj slobode"

Pariz zabranio blokadu, ali kamiondžije dolaze danas

"Bit će uvedene posebne mjere… koje će spriječiti blokadu cesta, kažnjavati i privoditi prekršitelje ove zabrane", navodi se u priopćenju pariške policije. Te bi mjere trebale trajati od danas do ponedjeljka, a uvode se "zbog rizika od kršenja javnog reda i mira koji bi mogli proizaći iz ovog skupa", objasnili su iz policije.

"Organizator zabranjenih demonstracija može biti kažnjen s do šest mjeseci zatvora i 7500 eura", upozorila je pariška policija i dodala da su kazne predviđene i za sudionike.

Gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close također je u četvrtak zabranio ulazak konvoja u glavni grad Belgije, prenosi CNN. Close je rekao da je grad u suradnji s belgijskim ministrom unutarnjih poslova i ministrom-predsjednikom regije glavnog grada Bruxellesa donio odluku o odbijanju ulaska konvoja u grad "jer nije bilo prijave" za prosvjed.

I Bruxelles zabranio planiranu blokadu za Valentinovo

"Sredstva se postavljaju kako bi se spriječila blokada regije glavnog grada Bruxellesa", napisao je Close u tvitu.

"Policijske zone će, uz pomoć federalne policije, usprkos zabrani preusmjeravati motorna vozila koja dolaze u glavni grad. Ova suradnja između tri razine vlasti ima za cilj što manje utjecati na javni red u glavnom gradu", dodao je Close.

Karta francuskih organizatora konvoja prikazuje prosvjednike koji dolaze iz cijele zemlje duž pet glavnih ruta prema Parizu, kamo bi trebali stići između 11. i 14 veljače. Organizatori su također dali do znanja da nakon Pariza planiraju produžiti na sjever, do Bruxellesa, kako bi izvršili pritisak na institucije Europske unije.

A kako piše portal Politico, u Bruxellesu se sprema daleko veća blokada od one u Parizu, i to za Valentinovo, 14. veljače. U glavni grad Belgije trebali bi stići koordinirani konvoji kamiona iz cijele Europe. 

Glasnogovornica belgijske ministrice unutarnjih poslova Annelies Verlinden izjavila je za Politico da lokalna policija pomno prati "pozive na demonstracije", ali da, "unatoč praćenju, nije lako saznati koji su točni planovi europskog 'Konvoja slobode', kao ni procijeniti točnu veličinu pokreta".

Velika blokada u Bruxellesu planira se tjednima

I dok sastav i veličina europskog "Konvoja slobode" nisu jasni, motivi jesu: blokirati Bruxelles i tako natjerati vlasti EU i zemalja članica da ukinu preostale covid-mjere. 

Politico piše da deseci tisuća ljudi već tjednima planiraju i dogovaraju ovu veliku blokadu 14. veljače. Pritom se uglavnom koriste enkriptiranim aplikacijama za razmjenu poruka, kao što je Telegram, gdje zajednički planiraju rute, dijele logističku podršku i prikupljaju sredstava za ovu golemu akciju koja bi mogla paralizirati "glavni grad" EU. 

Policija u Bruxellesu, koja će imati nezahvalnu i osjetljivu zadaću zaustavljanja kamiondžija prije nego što blokiraju grad, "prati situaciju na društvenim mrežama", rekao je glasnogovornik policije. Federalna policija Belgije, koja nadzire sve lokalne policijske snage, izjavila je pak da je "prerano reći" što očekivati ​​tog dana jer još nemaju "jasnu sliku o broju kamiona". 

Kanadska blokada traje i dalje

>> Kamiondžije blokiraju Kanadu: Revolucija radničke klase ili teroriziranje ljudi?

 

Podsjetimo, kanadski "Konvoj slobode" krenuo je krajem prošlog mjeseca iz svih dijelova te zemlje prema glavnom gradu Ottawi, a kamiondžije već dva tjedna blokiraju centar tog grada te su u međuvremenu počeli blokirati i granične prijelaze. 

Ovom velikom blokadom pokušavaju natjerati vladu Justina Trudeaua da ukine obavezu cijepljenja za vozače kamiona koji ulaze u zemlju, no popis zahtjeva u međuvremenu se proširio na sve vrste cijepljenja, obavezno nošenje maski i druge pandemijske restrikcije.

Iako blokada najvećim dijelom prolazi mirno, stanje je iz dana u dan sve napetije, kako gradske i državne vlasti sve više gube strpljenje s prosvjednicima koji blokiraju promet i normalni život u centru glavnog grada u ime slobode. Policija je počela uhićivati prosvjednike zbog "ilegalnih demonstracija" i drugih prekršaja, poput dopremanja goriva za kamione u blokadi, koje je u međuvremenu zabranjeno.

Hoće li francuski kamiondžije popustiti pred zabranom policije ili će joj prkositi i izazvati kaos u Parizu, uskoro ćemo vidjeti. 

Pročitajte više