KONZUL RH ZADOVOLJAN POLOŽAJEM HRVATA U CRNOJ GORI

Hrvatski konzul u Crnoj Gori Petar Poljanić ocijenio je u nedjelju da su "odnosi Hrvatske i Crne Gore sve bolji na zadovoljstvo i jedne i druge strane", te izrazio zadovoljstvo položajem blizu 15.000 etničkih Hrvata u Crnoj Gori. L

"Za četiri i po godine, koliko sam u Kotoru, ti odnosi se poboljšavaju iz dana u dan, mjeseca u mjesec. U svakom slučaju, rastu na obostrano zadovoljstvo", kazao je Poljanić Radiju Slobodna Europa I dodao kako je "nemoguće uspoređivati Crnu Goru danas i prije 10 ili 15 godina, jer je ona iz dana u dan sve demokratskija".

Poljanić je kazao kako je veoma zadovoljan položajem Hrvata i drugih manjina u Crnoj Gore ocijenivši kako je on "bolji nego u posljednjih 50, pa možda i sto godina". "Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori broji prema nekim podacima možda i 15 tisuća etničkih Hrvata. Oni su prvi put, nakon Drugog svjetskog rata, organizirani u hrvatskom građanskom društvu u Kotoru, djeluju i kroz tivatsko društvo Napredak u Tivtu, a postoji i stranka Hrvatska građanska incijativa", kazao je Poljanić.

Hrvatski diplomat drži da je liberalizacija viznog režima rezultirala brojnim turističkim posjetama građana Hrvatske Crnoj Gori i u obratno.

"Promet je na Debelom brijegu u oba pravca vrlo intenzivan. Svaki dan se po Crnoj Gori može vidjeti bezbroj registracija iz Hrvatske i obratno u Hrvatskoj iz Crne Gore, što je prije četiri i po godine, kada sam došao, bilo nezamislivo", izjavio je Poljanić.

(Hina) xdram ysd

Pročitajte više