Konzumiranje veće količine ribe - manja opasnost od moždanog udara

SVE JE više dokaza koji govore u prilog činjenici da konzumiranje veće količine ribe drastično smanjuje opasnost od moždanog udara, a do istog su zaključka došli mnogi svjetski znanstvenici u odvojenim istraživanjima.

Rezultati tih istraživanja pokazuju da je "mogućnost ishemičnog udara kod pojedinca znatno smanjena ako konzumira ribu barem jedanput tjedno", ustanovili su dr. Ka He i njegovi suradnici sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu. Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu "Stroke".

Znanstvenici su prikupili rezultate devet istraživanja o rizicima nastanka moždanog udara objavljivane u stručnim časopisima od 1966. U njima je sudjelovalo oko 200.000 ispitanika u životnoj dobi od 34 do 103 godine, čije su prehrambene navike praćene u razdoblju od četiri do 30 godina.

Ustanovljeno je da je rizik od moždanog udara među osobama koje su konzumirale ribu bar jedanput tjedno u odnosu na ispitanike koji su to činili manje od jedanput mjesečno oko 13 posto manji. Dr. He i suradnici upozorili su da se ovi rezultati ne odnose i na proizvode koji sadrže riblje ulje.

Pročitajte više