Koordinacija udruga iz Domovinskog rata zgrožena optužnicama protiv generala Čermaka i Markača

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata zgrožena je sadržajem novopristiglih optužnica upućenih na adresu heroja Domovinskog rata generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, priopćeno je danas iz Koordinacije.

Ne dovodeći u pitanje suradnju s Haaškim sudom najodlučnije osuđujemo činjenično, povijesno i pravno, krajnje neutemeljene konstrukcije o Domovinskom ratu, kao "zločinačkom poduhvatu čiji je konačni cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije tzv. Krajine", ističe se u priopćenju.

Koordinacija s gnušanjem odbacuje monstruoznu prezentaciju najsvjetlijih ratnih operacija poput "Oluje", kao unaprijed smišljen zločinački poduhvat državnog vrha i doživljava je kao neprihvatljiv napad na same temelje hrvatske državnosti i uvredu čitavom narodu.

Budući da optužnica, koja više no razvidno prelazi okvire traganja za istinom u cilju sankcioniranja jednog zločina, nije tek pravno, već istovremeno i vrhunsko političko pitanje, držimo da je ne samo pravo, već prije svega dužnost sviju nas , a poglavito najviših tijela državne vlasti braniti dignitet hrvatskog naroda i temelja hrvatske državnosti koji se takvom optužnicom žele dovesti u pitanje.

Unatoč svemu ne želeći ničim ugroziti hrvatsku državu koju smo tako teško i krvavo stekli, niti njezinu i budućnost sviju nas, visoko svjesni kako se sloboda brani na ratištu, a istina na sudištu, do kraja uvjereni u njihovu nedužnost, pozdravljamo spremnost generala Čermaka i Markača da izađu pred Haaški tribunal i brane svoju i čast svoje Domovine, navodi se u priopćenju.

Koordinacija zahtijeva da hrvatska Vlada koristeći sva dopuštena pravna sredstva i jamstva optuženim generalima Čermaku i Markaču osigura svekoliku pravnu, stručnu i nadasve moralnu potporu u svrhu njihove što kvalitetnije obrane sa slobode.

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata iskazuje puno povjerenje da će Vlada RH svjesna delikatnosti povijesne zadaće znati zaštititi interes optuženih generala, obraniti čast i istinu o Domovinskom ratu, a time i temelje hrvatske državnosti, stoji u priopćenju 14 udruga članica koordinacije.

(Hina) pp/xdm yaz

Pročitajte više