Korei prihvatio zahtjev da sastavi novu palestinsku vladu

PALESTINSKI premijer Ahmed Korei u utorak je prihvatio zahtjev da zamijeni kriznu vladu čiji mandat istječe sljedećeg tjedna, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath.

Prema njegovim riječima, palestinski predsjednik Jaser Arafat taj je zahtjev iznio na sastanku središnjeg odbora vladajućeg pokreta Fataha.

"Abu Ala (Korei) je prihvatio. Sad treba slijediti formiranje vlade, koju onda treba odobriti predsjednik i središnji odbor", rekao je Shaath nakon sastanka.

Nova vlada trebala bi preuzeti dužnosti 6. studenoga, pa će Korei imena kandidata na potvrdu Arafatu i odboru morati iznijeti prije tog datuma.

Arafat je Koreija imenovao premijerom prije gotovo dva mjeseca, nakon što je dotadašnji premijer Mahmud Abas dao ostavku zbog sukoba nad nadzorom palestinskih snaga sigurnosti.

No ni Korei nije mogao imenovati vladu, jer se i on sukobio s Arafatom oko imena novog ministra untarnjih poslova, koji je nadležan i za službe sigurnosti. Potom je Arafat naredio osnivanje krizne vlade nakon samoubilačkog bomabaškog napada u Haifi, ali je mjesto ministra unutarnjih poslova ostalo nepopunjeno.

U novoj vladi će "sigurno biti ministar unutarnjih poslova sposoban obavljati sigurnosne dužnosti", rekao je Shaath, dodavši da ipak na sastanku u utorak nije bilo govora o imenima.

Pročitajte više