KORONAVIRUS

Koronavirus je u Hrvatskoj, a neke škole nemaju sapun ni toplu vodu

Foto: Davor Puklavec/Pixsell, OŠ Sv. Nedjelja

INDEXU se već nekoliko dana, otkad je potvrđeno da je koronavirus stigao u Hrvatsku, javljaju roditelji iz raznih dijelova Hrvatske s informacijama da djeca u školi nemaju sapuna i papira za ruke. To ih, naravno, posebno brine otkad je potvrđen koronavirus u Hrvatskoj, pri čemu treba napomenuti da je redovno pranje ruku jedna od glavnih mjera prevencije širenja virusa. Neki roditelji su nam rekli da je djeci ovih dana održano predavanje u školi o koronavirusu i da moraju dobro prati ruke sapunom.

"Dijete mi je došlo iz škole i pitalo me je li dovoljno da samo opere ruke vodom jer u školi nema sapuna", kazala nam je mama čije dijete pohađa jednu zagrebačku osnovnu školu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo dopis školama, kojim traži da osiguraju mogućnost pranja ruku sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama s cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola.

Međutim, u neke škole su roditelji sami donosili sapun i papirnate ručnike nakon što su im djeca rekla da u školskim sanitarnim čvorovima nema sapuna, a često ni papirnatih ručnika.

Ravnatelj zagrebačke škole: To da nema sapuna je iznimka, a ne pravilo

Darko Kovačević, ravnatelj zagrebačke osnovne škole Ivan Goran Kovačić, Indexu je rekao da u njihovoj školi ima i sapuna i papira, iako smo od čitatelja dobili informaciju koja govori suprotno.

"Netko je možda naletio da nema, ali generalno sapun stavljamo i mi i gimnazija koja se nalazi u istoj zgradi, spremačice kontroliraju i sapuna ima. No kako sam rekao, netko je možda naletio na prazan spremnik za sapun, ali to je iznimka, a ne pravilo", rekao nam je Kovačević.

U školi u Svetoj Nedelji nema tople vode, baš kao ni zdravstveno ispravne vode

U Osnovnoj školi Sveta Nedelja djeca nemaju toplu vodu, a trenutno nemaju ni zdravstveno ispravnu vodu jer je Zavod za javno zdravstvo prilikom testiranja ispravnosti vode u njoj pronašao bakteriju pseudomonas, što je u razgovoru za Index potvrdila ravnateljica škole Anica Magdalenić.

"Moram reći kako učenici ni u kojem trenu nisu bili bez pitke vode jer smo mi kupili negaziranu vodu u bocama koja stoji u kuhinji i djeca mogu onamo otići po vodu. Kod nas u školi je na samo jednoj pipi pronađena neispravna voda, a u nalazu stoji nesukladno prisustvo pseudomonas bakterije koja ne izaziva neke veće tegobe, ali kod djece bi mogla izazvati lakše proljeve ili slično. Mi sad svakodnevno ispiremo i puštamo vodu na sve strane da bi se sustav isprao i već se vidi pomak - prošli četvrtak je utvrđen nivo bakterije 380 na 100 mililitara, a danas je već pao na 58", rekla je za Index ravnateljica Anica Magdalenić.

Navodi kako su svakodnevno u telefonskom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo koji redovito uzima uzorke te da su ih uzeli i na četiri međusobno udaljena mjesta na objektu škole. Danas su dobili nalaz i sva četiri uzorka su mikrobiološki ispravna.

"Htjeli smo nabaviti dezinficijens, ali to si ne može priuštiti nijedna škola"

"Dakle neispravan je samo uzorak s jedne slavine u školskoj kuhinji. Roditelji su uzrujani sad i zbog koronavirusa, no voda je sasvim u redu za pranje ruku. Toplu vodu, nažalost, nemamo jer je ovo stara zgrada i sustav je tako napravljen, samo za hladnu vodu, ali imamo sapuna i papirnatih ručnika. Doduše, ponekad se dogodi da nema tih ručnika u dovoljnoj količini. Druga je stvar što se neki učenici neodgovorno ponašaju pa toliko pritišću sapun koji iscuri i onda ispada da nema sapuna ili pak razbacaju listiće papira", rekla nam je Anica Magdalenić.

"Ni brojne druge škole nemaju toplu vodu"

Dodala je kako čistačice već nakon 1. sata vide da se u nekim WC-ima potrošio sav papir pa sve zamijene. Objasnila je kako izdvajaju velika sredstva za sapun i papir, ali da toga uvijek mora biti.

"Evo jutros smo htjeli nabaviti i sapun s dezinficijensom, no dobavljači ga više nemaju na zalihama, a i cijene su otišle u nebo, jedna flašica samog dezinficijensa košta 80 kuna, a nema ni pola litre u njoj. To si ne može priuštiti nijedna škola. Mi imamo tekući sapun i tekuću vodu i djeca mogu normalno prati ruke", rekla nam je ravnateljica OŠ Sveta Nedelja.

Također je istaknula da ni brojne druge škole u Hrvatskoj nemaju toplu vodu.

I ravnatelji ostalih škola su nam kazali da oni imaju dovoljno sapuna i papirnatih ručnika, iako su roditelji javili da nemaju i da oni sami kupuju.

"Informacije da roditelji sami kupuju potrepštine za školu (sapun i papir) su netočne", kratko nam je odgovorio Alan Labus, ravnatelj Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Ministarstvo obrazovanja: Osnivači dobivaju više od milijardu kuna godišnje za same škole, a imaju i dodatne prihode

Poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja tko je odgovoran za nabavku osnovnog materijala kao što su sapun i papir za ruke te tko to treba financirati.

"Navedeno je u nadležnosti osnivača. Naime, sav potrošni materijal nabavlja se iz sredstava osnivača. Ističemo kako osnivači dobivaju više od milijardu kuna godišnje za same škole gdje su osnivači, naravno imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos i nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama jer je to njihova zadaća", stoji u odgovoru Ministarstva.

Potom smo zatražili od ministrice Blaženke Divjak da nam prokomentira isto.

Ministrica Divjak: Ravnatelji se moraju pobrinuti da sapuna i osnovnih higijenskih potrepština u školama uvijek bude

"Osnivači škola – gradovi i županije pored svojih izvornih sredstava dobivaju novac i iz državnih prihoda da skrbe o školama i očekujem od njih da preuzmu odgovornost i odrade svoj dio posla. Kod ovakvih situacija događa se da nešto nedostaje, ali osnivači se s ravnateljima i školama moraju pobrinuti da sapuna i osnovnih higijenskih potrepština u školama uvijek bude. Tu je moja poruka jasna i zato sam dodatno uputila jučer i takav službeni dopis", kazala je ministrica Divjak za Index.

Podsjetimo, ona je jučer poslala svim školama dopis u kojem stoji koje mjere zaštite trebaju poduzeti zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

>> Objavljene preporuke za škole i vrtiće. Evo što trebaju činiti zbog koronavirusa

Što škole moraju poduzeti da se zaštite od koronavirusa?

"Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati: mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama s cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola.

Nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

Djecu i učenike kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite: redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola, kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke, izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah", stoji u dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su jučer dobile sve škole u Hrvatskoj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više