"Korumpirani srpski političari prisustvovat će godišnjici genocida nad Srbima"

"PREDSTAVNICI srpskih stranaka u Kninu prisustvovat će proslavi godišnjice akcije Oluja u kojoj su hrvatske snage izvršile genocid nad Srbima!" - započinje Kurirov tekst o proslavi "Oluje", a i nastavak karakterizira sličan nacionalistički ton.

Naslov Kurirova teksta "Jad i bijeda" aludira na "niske grane" na koje su srpski političari u Hrvatskoj spali.

"Iako je Hrvatska u toj vojnoj akciji više od 220,000 Srba protjerala s njihovih višestoljetnih ognjišta u Krajini, a ubijeno je i nestalo 2,000 ljudi, srpski dužnosnici u Kninu vjeruju da će taj njihov postupak poboljšati odnose s Hrvatima." - piše Kurir.

Spominju se i novoizabrani kninski dogradonačelnik iz SDSS-a Dragan Jerković te Ognjen Biserko iz iste stranke koji kažu da se "datum kad je Hrvatska vojska pobijedila i oslobodila zauzeti teritorij treba poštovati".

Kasnije u tekstu članove SDSS-a proglašava se korumpiranima zato što su podržali hrvatsku Vladu, a zauzvrat dobili dobro plaćena radna mjesta u ministarstvima i državnoj upravi.

S puno se većim simpatijama i suosjećanjem gleda na Srbe iz Knina koji sada žive u Beogradu.

"Prognani Srbi iz Knina koji žive u Beogradu poslat će Hrvatskoj, Srbiji i svijetu sasvim drugačiju poruku. Naime, Udruženje Srba iz Hrvatske s više će od 20 drugih izbjeglih i prognanih udruženja odati počast žrtvama Oluje u Crkvi svetog Marka i komemorativni skup na Trgu Nikole Pašića na kojem će podsjetiti svijet na hrvatske zločine." - piše Kurir.

"I poslije Oluje postoji Oluja. Srbi su prognani i ubijani. Njihove su kuće spaljene i oni više nisu konstitutivan narod u Hrvatskoj." - žali se predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Navodi se i da će na završnici devetodnevne proslave pjevati Thompson sa stihovima "...Čujte, srpski dobrovoljci, bando, četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji!..."

Savo Štrbac, direktor Informativno-dokumentarnog centra "Veritas", nekadašnji tajnik Vlade RS Krajine koji danas u Haagu žestoko lobira za srpske optuženike, a životna mu je misija Hrvatsku pretvoriti u agresora, rekao je da je čin srpskih političara u Hrvatskoj ispod svakog dostojanstva.

"Oluja je jedna od najvećih tragedija Srba. To će, pored svega biti jednostrano obilježavanje. Hrvatski predsjednici ističu da ništa nije kao "Oluja" i da je svaki eventualni zločin tek izolirani incident. Ne obaziru se na hašku optužnicu u kojoj piše da se hrvatski vojnopolitički vrh udružio u zločinačkom pothvatu s namjerom da Srbe prisilno i trajno protjeraju iz Krajine." - zaključuje Štrbac.

V.Š.

Pročitajte više