Kosor: Do kraja godine sporazum s BiH o pravima pripadnika HVO-a

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti do kraja srpnja trebalo bi izraditi međudržavni sporazum s BiH koji bi regulirao prava branitelja HVO-a i članova njihovih obitelji, izvijestila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Očekujemo da će sporazum do kraja srpnja biti gotov, kako bi do kraja godine mogao biti potpisan, kazala je Kosor u aktualnom prijepodnevu.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković najavio je jači granični nadzor nad uvezenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kako bi se izbjegla mogućnost uvoza proizvoda sumnjive kvalitete.

Potvrdio je podatak nezavisnog zastupnika Ive Lončara da je samo u prva tri mjeseca ove godine uvezeno više od pet tisuća tona smrznutog svinjskog mesa koje je više od godinu dana stajalo u zamrzivačima zemlje izvoznika.

Povećanje uvoza hrane u odnosu na prošlu godinu obrazlaže većom liberalizacijom tržišta, a posebno katastrofalnom sušom koja je desetkovala hrvatske proizvođače.

Poduzimamo mjere da uvedemo strožu kontolu, posebno na granici, a u tijeku je osnivanje Agencije za hranu i laboratorija za kontrolu hrane, rekao je Čobanković.

Pročitajte više