Kosor: Grabar Kitarović mora odgovarati za neprihvatljivo ponašanje

DANAS bi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković trebao donijeti odluku o tome hoće li Kolinda Grabar Kitarović ostati veleposlanica Hrvatske u SAD-u.

"Ovo što se dogodilo je neprihvatljivo i neprimjereno i veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović zbog toga mora odgovarati", kazala je danas premijerka Jadranka Kosor na pitanje treba li veleposlanica otići sa svoje funkcije. Premijerka je dodala kako o sudbini Grabar-Kitarović treba odlučiti ministra vanjskih poslova Gordan Jandroković. 

Grabar Kitarović našla se usred "špijunske" afere u kojoj su ona i njezina obitelj bili tajno snimani i praćeni. Špijun je bio Ivan Šimić koji je, nakon unutarnje istrage Ministarstva vanjskih poslova, povučen u Zagreb te je dobio otkaz. No, ono što je otkriveno je i da je ministričina obitelj 24 sata dnevno neovlašteno koristila službeni automobil. Zbog toga se već danima u javnosti nagađa kako bi ministrica mogla ostati bez svoje funkcije.

Godinu i pol obitelj 24 sata na dan koristila službeni automobil

"Što se tiče zloporabe službenoga automobila, utvrđeno je da je to vozilo već godinu i pol bilo 24 sata na raspolaganju članovima obitelji veleposlanice Grabar Kitarović, što je nedopušten postupak", kazao je ministar Gordan Jandroković, a sankcije za veleposlanicu trebale bi se saznati danas.

Američko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo istragu koju vodi Tajna služba, a usmjerena je otkrivanju detalja o neovlaštenom praćenju i snimanju supruga veleposlanice Jakova Kitarovića. 

Pročitajte više