Kosor: Ina u ponedjeljak raspravlja o akcijskom planu za vraćanje dugova državi

TEK IZ trećeg pokušaja Mađarska i Hrvatska uspjeli su organizirati treću zajedničku sjednicu svojih vlada, a s nje su premijeri uputili pismo novom-starom predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosou od kojeg traže pomoć u izgradnji autoceste kroz BiH.

Sjednica je organizirana u mađarskom pograničnom gradu Barcsu, a na početku je predsjednik mađarske vlade Gordon Barnai rekao kako je sretan što su se vrata EU ponovno otvorila za Hrvatsku. "Čestitam predsjednici Vlade što je prevladao zdrav razum jer Europa nema alternative", rekao je mađarski premijer te dodao kako dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog kao što je suradnja Ine i MOL-a.

Ina u ponedjeljak raspravlja o akcijskom planu za vraćanje dugova

Premijerka Kosor se kurtoazno zahvalila na mađarskoj potpori ulasku naše zemlje u NATO te onoj koju pružaju u pristupanju EU. Kazala je i da su odnosi Hrvatske i Mađarske primjer kako žive dobri susjedi te grade zajedničku budućnost. Na sjednici će se raspravljati o bilateralnim odnosima dviju zemalja, a na kraju će se potpisati i niz dokumenata.

Premijerka je nakon sastanka rekla kako bi Nadzorni odbor Ine u ponedjeljak trebao prihvatiti akcijski plan kojim će se riješiti problem dugovanja naftne kompanije državi. Kao i mnogo puta prije, premijerka je izjavila da će dugovanja Ine prema državi biti riješena do kraja 2009. godine.

Mađari bi u Omišlju gradili terminal za ukapljeni plin

Podsjetimo, Ina Hrvatskoj za poreze i trošarine duguje od 1,3 do dvije milijarde kuna. Nakon sjednice je mađarski premijer Barnai rekao da je Mađarska zainteresirana i za izgradnju terminala za ukapljeni plin u Omišlju te spajanje elektroenergetskih sustava dviju zemalja.

Pročitajte više