Kosor: Novi Zakon o braniteljima do kraja godine

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas za posjeta hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koji su na medicinskoj rehabilitaciji u Krapinskim toplicama, da bi do kraja godine trebao biti donesen novi zakon o braniteljima.

"Do kraja ovog tjedna imenovat ćemo članove radnih skupina, koji će pripremiti prijedlog novog zakona o braniteljima, tako da se dugoročno riješe sva pitanja što muče građane koji su bili uključeni u Domovinski rat. Zakon bi trebao biti donesen do kraja ove godine", rekla je potpredsjednica Kosor.

"O pojavi samoubojstava, koja je tri do pet posto češća među braniteljima nego u ostalom pučanstvu, treba više govoriti struka.Taj se problem ne stavlja pod tepih. O svim problemima treba otvoreno govoriti i samo tako ćemo ih prevladati", istaknula je ministrica Kosor.

U Krapinskim je toplicama, među inim, smješteno deset hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), čiji boravak u hotelu "Toplice" i medicinski tretman u Bolnici za medicinsku rehabilitaciju plaća grad Zagreb. Iako je to pohvalno za Zagreb, u neravnopravnu su položaju hrvatski ratni vojni invalidi kojima to njihova jedinica lokalne samouprave ne može platiti, rečeno je na sastanku.

O tome i o velikim birokratskim zaprekama u ostvarivanju prava mnogo više nego do sada moraju raspravljati struka i branitelji, a najmanje političari, rekla je, među ostalim, u razgovoru s braniteljima potpredsjednica Jadranaka Kosor.

Pročitajte više