KOSOR O NOVOM ZAKONU O BRANITELJIMA

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas da će u petak na sjednici Vlade naći novi prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. L

"Ne mogu još ništa konkretnije reći o novom zakonu dok ga ne vide predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata i udruge udovica, odnosno HVIDR-a", rekla je Kosor novinarima u zagrebačkom Parku Maksimir prije početka manifestacije 1. Maksimirskih jeseni.

Zamoljena od novinara da prokomentira medijske napise po kojima je većina rješenja u novom zakonu o braniteljima preuzeta od njezina prethodnika Ivice Pančića, Kosor je rekla da ih ne komentira nikako, jer očito je da za taj zakon postoji veliko zanimanje i naravno da će vjerojatno biti i pokušaja da se ponovno stvori "nekakva bura" oko tog zakona.

"Međutim, ja sam sigurna da oni koji će pokušavati u tome neće uspjeti zbog toga što sve što radimo radimo uistinu u dogovoru s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata", navela je Kosor.

Naglasila je da su na početku mandata rekli da će to biti novi zakon u skladu s mogućnostima države.

Na novinarski upit "hoće li biti novca u proračunu za braniteljske mirovine i povlastice jer se opet prema medijskim tvrdnjama o tome treba pregovarati s ministrom Šukerom", Kosor je odgovorila da su takva pitanja temeljena na medijskim nagađanjima, pa da na njih ne može odgovarati.

Upitana tada ima li novca u proračunu za povlastice braniteljima, Kosor je rekla da odbija govoriti o povlasticama za branitelje već da može govoriti samo o zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dakle o pravima, a nikako o povlasticama.

Kosor je pozvala medije i političare da o tom zakonu raspravljaju dostojanstveno kao što to takav zakon i zaslužuje.

Dakle ne, ni medijska niti prepucavanja političara, nego rasprava koja će, vjerujem, na kraju završiti glasovanjem za zakon svih političkih opcija, poručila je Kosor.

(Hina) xbma ydd

Pročitajte više