Kosor: Obećanje o rješavanju državnog duga do 1. lipnja je greška u PowerPointu

OBEĆANJE da će Vlada do 1. lipnja vratiti dugove javnih i državnih poduzeća bila je zapravo greška u Power pointu, objasnila je danas premijerka Jadranka Kosor govoreći u emisiji Hrvatskoj radija Kako Vlada vlada, odgovarajući na kritike kako je Vlada odmah pala u izvršavanju gospodarskog programa za izlazak Hrvatske iz krize.

> Video: Pročitajte cijeli Kosoričin program za spas Hrvatske

"Rekla sam da se makne taj datum jer će nam trebati malo više vremena. No, greškom onog tko je unosio podatke taj je pogrešan datum ostao", rekla je danas Kosor koja nije odgovorila koji je onda datum trebao biti pravi, odnosno kada će dugovi javnih i državnih poduzeća doći na nulu, što stoji u gospodarskom programu.

Predstavljajući svoj gospodarski program Kosor je upravo kao jednu od važnijih kratkoročnih mjera istaknula "promptno smanjenje opće nelikvidnosti jednokratnim podmirenjem svih dospjelih dugova iz domene utjecaja Vlade s rokom do 1. lipnja 2010. godine". Tada je rekla da je upozorena da taj rok i "nije baš realan", no da ostaje pri njemu.

Kosor je tada poručila da će zajedno sa svojim suradnicima nastojati do 1. lipnja riješiti čitav dospjeli državni dug. Danas kaže da je to greška informatičara.

Struja skuplja, al' baš puno!

Premijerka je u nastavku emisije iskoristila prigodu te naglasila kako je trenutni dug tih tvrtki oko 450 milijuna kuna, što je puno manje od prošle godine, kada je dug javnih i državnih poduzeća iznosio oko milijardu kuna.

"Evo, danas sam dobila obavijest iz HEP-a da su smanjili dug koji danas iznosi 191 milijun kuna te da imaju dobre financijske rezultate u prvih pet mjeseci. Stvari se pomiču naprijed jer morate znati da će se poskupljenje struje neminovno dogoditi ove godine, a na temelju ovih novih, najnovijih podataka od danas, poskupljenje će biti manje nego što se planiralo i tražilo", naglasila je Kosor.

Pročitajte više