Kosor odgovorila Sanaderu: Na sastanku s Bajićem bio je i Karamarko, to se nikako ne spominje

Foto: FAH

NASLJEDNICA Ive Sanadera na čelu vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odgovorila je na njegove prozivke da se protiv njega vodi politički montiran proces i da je ona zatražila progon Sanadera od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

U izjavi za N1 prozvala je Ustavni sud. Ustvrdila je da mu ovo nije prvi puta da to govori, odnosno poručuje protiv odvjetnika.

"Oni imaju cilj da ga obrane, a ja sam kao predsjednica Vlade imala cilj zaštititi državu i državne interese, Ustav i zakone", kazala je, naglašavajući da je DORH bio potpuno neovisno tijelo.

"Naravno da ja nisam mogla ni htjela utjecati na DORH, ni naređivati, niti tražiti nešto - jer bi to bilo protuustavno. Jednako tako nisam mogla ni htjela na bilo koji način zaustavljati DORH, USKOK i njihove čelne ljude te policiju u tome da rade svoj posao u progonu osumnjičenih za teška kaznena djela. Neprekidno se spominje i jedan sastanak sa Bajićem, ali se nikako ne spominje - kao ni sada - da je na taj sastanak došao tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, mislim da je to vrlo znakovito", navela je Kosor.

"Taj sastanak naravno nije bio tajan, takvih je sastanaka u vladi bilo na desetke", navela je zatim, objašnjavajući kako se u to doba radilo intenzivno na poglavlju 23 pregovora sa Europskom unijom, koje se odnosilo na pravosuđe, kao i na suđenja za ratne zločine u Haagu.

"Uz Bajića su na tim sastancima bio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i mnogi drugi iz pravosuđa, jer morali smo slati izvješća u Bruxelles", kazala je, dodajući da ne može to svaki dan komentirati.

"To je floskula koja će se neprekidno ponavljati. Želi se da javnost zaboravi da su brojni svjedoci svjedočili i priznali kaznena djela. Oni žele da se to zaboravi", tumači Kosor.

"Država smo u kojoj se Ustavni sud ponaša kao vrsta nadvlasti"

"Pred osobom koja je danas izašla iz pritvora je težak put, ali ja s tim nemam veze", kazala je.

Na pitanje mogu li ovakve optužbe imati političke implikacije, s obzirom da se događaju u osjetljivo vrijeme formiranja nove vlade, odgovara da bi "ta pitanja bi trebalo Ustavnom sudu koji je postao nadvlast u Hrvatskoj".

"Država smo u kojoj se Ustavni sud ponaša kao vrsta nadvlasti, što je pitanje i za sljedeći saziv Sabora", izjavila je bivša premijerka, zaključujući kako bi voljela da se u pregovorima o novoj vladi i ovakva pitanja stave na dnevni red.

Pročitajte više