Kosor otvorila "hrvatski FBI": Nitko više neće dobivati poslove preko veze!

"HRVATSKI FBI", što je nadimak kojeg su u javnosti dobili odjeli za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, danas su nakon godinu dana priprema otvoreni u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Urede koji će USKOK-u pomagati u borbi protiv korupcije svečano je otvorila premijerka Jadranka Kosor.

Kosor se u svom obraćanju posebno obratila mladim ljudima, od kojih su mnogi obeshrabreni svojom perspektivom s obzirom da je već godinama "javna tajna" da se u Hrvatskoj ne napreduje zahvaljujući znanju, iskustvu i kvalifikacijama već "preko veze". No, na novinarsko pitanje znači li to da premijerka priznaje kako su javne firme leglo nepotizma i korupcije, odgovor je glasio: "Apsolutno ne".

"U budućnosti će znanje biti jedini kriterij za dobivanje javnog mjesta. Nitko neće moći napredovati preko leđa drugih, bez obzira koje ime i prezime nosi", odlučno je najavila Kosor koja vjeruje da će "hrvatski FBI" napokon iskorijeniti sveprisutan problem korupcije u hrvatskom društvu, na koji nas već dugo upozorava i Europska unija, koja je više puta istaknula organizirani i gospodarski kriminal kao glavnu prepreku za pridruženje.

Slične stavove su iznijeli i ravnatelj policije Oliver Grbić, te ministar policije Tomislav Karamarko koji je istaknuo kako nitko neće biti nedodirljiv.

Pročitajte više