Kosor poništila natječaj za dodatni zrakoplov

IAKO JE, istovremeno sa svakodnevnim pozivima građanima na štednju, Vlada početkom mjeseca objavila da u lipnju namjerava unajmiti dodatni zrakoplov jer postojeći ide na dvotjedni servis, u subotu je stiglo priopćenje kojim Vlada tu odluku povlači.

"Povodom mnogobrojnih novinarskih upita Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske priopćuje da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor donijela odluku o poništenju natječaja za nabavu zrakoplova za vrijeme trajanja redovnog godišnjeg servisa zrakoplova u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je objavila Direkcija za korištenje službenih zrakoplova Republike Hrvatske", piše u priopćenju.

Premijerka je donijela takvu odluku zato jer prije pokretanja postupka javne nabave navodno nije bila obaviještena o unajmljivanju rezervnog zrakoplova.

Podsjećamo, Vlada je početkom veljače objavila oglas na elektroničkom oglasniku javne nabave da želi unajmiti usluge mlaznog zrakoplova poslovne kategorije s pripadajućom posadom od 10. do 25. lipnja 2010. jer je za taj mjesec predviđen redoviti servis Vladinog aviona.

"Nemamo plan putovanja za lipanj, ali trebamo zrakoplov"


Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun ranije je objasnio Novom listu da "dok je službeni zrakoplov na servisu, Vlada mora imati osiguran adekvatan zamjenski zrakoplov".

Iako je rekao da ne zna točan plan putovanja za lipanj, odnosno, ima li ih uopće, Mehun je objasnio da je uobičajena praksa imati zamjenski zrakoplov dok je službeni na servisu "jer se njime koriste i drugi visoki državni dužnosnici, predsjednik Sabora i predsjednik Republike".

Prošle godine je na unajmljivanje zrakoplova Croatia Airlinesa za dva putovanja potrošeno 184.850 kuna. U prosincu 2008. godine Vlada je unajmila zrakoplov od Slovenije kako bi tadašnji premijer Ivo Sanader stigao na otvaranje dionice autoceste Šestanovac-Ravče. Istovremeno je Stjepan Mesić putovao u posjet vojnicima u Siriju, pa se za Sanaderov "izlet" platilo 32 tisuće kuna, a račun je ispostavljen Hrvatskim autocestama.

Pročitajte više