Kosor s umirovljeničkim udrugama potpisala ugovor o pomoći starijim osobama

MINISTRICA obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas s udrugama umirovljenika i varaždinskim Crvenim križem ugovor o provedbi programa za poboljšanje kvalitete života starijih osoba.

Programom pomoći bit će obuhvaćeno oko 5.500 starijih osoba, a Ministarstvo će za tu namjenu osigurati oko 500.000 kuna, rekla je Jadranka Kosor prigodom potpisivanja ugovora.

Ugovor o suradnji potpisali su predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

Cilj programa je pomoći starijim osobama, posebice samim i nemoćnim, u svakodnevnim životu, kazala je Kosor dodavši da će se time potaknuti jedan od izvaninstitucionalnih oblika skrbi za starije te senzibilizirati javnost za njihove probleme.

Najavila je da će na jesen krenut projekt volontiranja mladih koji će pomagati starijim osobama.

U Hrvatskoj ima 694.000 osoba starijih od 65 godina ili 15,63 posto stanovništva, pa društvo treba razmisliti o zbrinjavanju tako velike skupine, rekao je predstavnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić.

Istraživanje o položaju umirovljenika pokazalo je da pomoć treba preko 11 posto starijih osoba obuhvaćenih istraživanjem, 31 posto treba kućnu njegu, a 51 posto kućno liječenje.

"Sve to navelo nas je da Ministarstvu predložimo programe kako bi se pomoglo tim ljudima", kazao je Krajačić.

Pročitajte više