Kosor se boji Sindikata: Već dva tjedna premijerka se skriva iza vrtića i protokola

"PREMIJERKA Jadranka Kosor već se puna dva tjedna skriva iza protokola i ne želi sjesti s nama za stol iako je tako nešto obećano davno prije", naglasio je u razgovoru za Index čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

> Pozadina sukoba: Vlada htjela prevariti sindikate Zakonom o radu!

> Sindikati otišli sa sjednice GSV-a nezadovoljnim novim Zakonom o radu

Naime, sindikati su blokirali rad Gospodarsko socijalnog vijeća i to sve do trenutka dok premijerka Kosor ne sjedne ispred predstavnika pet najjačih sindikalnih središnjica. Isto tako Hrvatska ne može zatvoriti 19. poglavlje u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer su sindikati blokirali i pregovore oko novog Zakon o radu jer smatraju da ih je Vlada htjela prevariti. Teško socijalno stanje prijeti otvorenom socijalnom buntu na jesenskim prosvjedima, no Kosor koja voli reći da će se sastati sa svakim uporno ne želi saslušati sindikate.

"Prema onom što znam je to da smo uvijek dobivali poruke da je premijerka prezaposlena, tako da još uvijek nemamo datum sastanka kojega dugo čekamo. Preko ureda za socijalno partnerstvo dobili smo čak i informaciju da će sastanka biti, međutim datuma nema", rekao je za Index sindikalni vođa zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju Vilim Ribić.

Sindikati su tako u posljednjih 15 dana manje-više dobivali odgovore da je kalendar premijerke "previše zgusnut" da bi se s njima sastala dok se u isto vrijeme može pročitati vijest o tome kako je Kosor "radosno cupkala i pjevala" na otvorenju jednog vrtića. Sve to izaziva bijes socijalnih partnera koji su intenzivirali pripreme za prosvjed jer smatraju da se Kosor izvlači "promidžbenim izletima", dok je stanje na rubu velikog socijalnog bunta.

Kad pukne, Kosor će morati šutjeti

"Sindikati cijelo vrijeme pružaju ruku suradnje, ali Vlada ne želi tu ruku i prihvatiti. Bojimo se kako će i proći i krajnji rok za dogovor, a Kosor tada ne bi smjela ništa reći u svoju obranu jer predugo odgađa rješenje problema", naglasila je za Index čelnica SSSH-a Ana Knežević dodajući da već dva tjedna dobivaju odgovore iz Vlade o zauzetosti svih termina.

Kako saznajemo, i Europska unija počela je pozorno pratiti socijalni dijalog i to s osobitom pažnjom kada su se sindikalisti povukli iz GSV-a.

Kosor zapravo ne želi razgovarati o ukidanju harača i smanjenju PDV-a, konačnom rješenju minimalne plaće koja se odgađa još od lipnja ove godine na teret najsiromašnijih. Kosor ne želi ni čuti što sindikati misle o teškom gospodarskom stanju, ni čuti lekcije o čestom "šurovanju" Vlade s poslodavcima iza leđa sindikata.

Trojni sastanak

Neslužbeno doznajemo da je za večeras najavljen trojni sastanak ministra Božidara Kalmeta kao predstavnika Vlade, Ivice Mudrinića predstavnika poslodavaca kao i predsjednika GSV-a i predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damira Jakuša, no na tom sastanku predstavnika sindikata od Kalmete će jedino tražiti termin susreta s Kosor.

Pročitajte više