Kosor spremila osvetu za Josipovića: Sljedeći VNS bavit će se sumnjivim medijima

KAKO doznaje Index sljedeća sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bavit će se pitanjem sumnjivih medija odnosno pipcima organiziranog kriminala u medijima, utjecajem organiziranih kriminalnih skupina na medije kao i sumnjivim vlasništvom u pojedinim medijima. Naime, uvjet da upravo mediji budu na tapetu VNS-a nakon što su ovog tjedna razglabali o aferi Grbić-Linić-Polančec ideja je same premijerke Jadranke Kosor te vrha HDZ-a i to kao protuudarac Ivi Josipoviću i svojevrsna osveta.  

Osveta Josipoviću tema o medijima

Kako nam kažu izvori iz Banskih dvora, premijerka Kosor predsjedniku države Ivi Josipoviću ne može zaboraviti dvije stvari. Prva je činjenica da je Josipović u vrijeme dok je HDZ imao stabilnu većinu u Saboru sve stranke pozvao na konzultacije kako bi inscenirao prijevremene izbore i to uz medijsku paradu.

Druga stvar je podizanje medijskih optužbi Slavka Linića te prije svega Damira Polančeca protiv policije na visinu Vijeća za nacionalnu sigurnost opet uz medijsku pompu. Kosor je ove dvije inicijative shvatila kao izravan udar na svoju Vladu, a Josipoviću spremaju i svojevrsnu osvetu, kroz temu o  - medijima.

Osumnjičenici na čelu medija

Neposredan povod za tu temu Kosor je pronašla u pismu bivših djelatnika Nacionala da se ispita tko je stvari novi vlasnik tog tjednika, no uslijed ofenzive s Pantovčaka odlučila se proširivanje teme na sve medije. Posebice one gdje Josipović ima velik utjecaj, a vlasnici su pod istragama.  

Osim upitnog Nacionala, razgovarat će se i Novom listu, odnosno o osumnjičeniku Robertu Ježiću koji očekuje optužnice za više koruptivnih slučajeva u suradnji s bivšim šefom Ivom Sanaderom. Bit će riječi i o izdanjima EPH odnosno o vlasniku Ninoslavu Paviću s obzirom da je privatizacija Slobodne Dalmacije pod istragom, te o nekim portalima sumnjiva vlasništva.    


Poznato je naime kako je HDZ-ovac Ježić donirao Josipovićevu kampanju da bi tek nakon medijske intervencije odlučio donirati i kandidata HDZ-a Andriju Hebranga. Josipović je više puta naglasio kako mu nije neugodno zbog Ježićeve donacije te da ne misli vratiti novac.

Rušenje Grbića naručio Pavić?

O povezanosti medijskog mogula Pavića i predsjednika Josipovića Index je pisao više puta, a Josipović je slao demantij.  No tjednik Novosti otišao je korak dalje. Naime, urednik Ivica Đikić kao naslovnu temu broja imao je tezu da ravnatelj policije Oliver Grbić smeta zbog istrage o Slobodnoj Dalmaciji te da su napadi na njega upravo zbog toga jer su se približili vlasniku Ninoslavu Paviću.

"Nije nimalo slučajno da su se u napad na ravnatelja policije najžustrije uključili Anto Nobilo i Ivo Josipović. Polančecov odvjetnik dugogodišnji je prijatelj i poslovni partner Ninoslava Pavića, a osim toga, Nobilov odvjetnički ured sudjeluje i u sudskom sporu koji je izravno povezan s dokapitalizacijom Slobodne, i zastupa stranu koja je sklona EPH-u. Polančec je, usto, bio prvi čovjek Fonda za privatizaciju kad je EPH provodio složenu “operaciju dokapitalizacija”: potpredsjednik Vlade bio je prilično na usluzi Paviću, što bi ga lako moglo izložiti još jednom kaznenom progonu", pišu Novosti dodajući da je predsjednik Josipović, pak, s Pavićem i EPH-om povezan  preko svog prijatelja Marka Vojkovića, koji je u vrijeme sumnjivih transakcija oko Slobodne bio u Upravi Adriatica.neta i čija je tvrtka Emporion bila suvlasnica te turističke agencije.

Milanović ne shvaća

Kako doznajemo SDP ne gleda blagonaklono na Josipovićeve simpatije prema određenim vlasnicima medijima, a koji se nalaze pod istragama. Naime, Zoran Milanović nema pretjerano dobro mišljenje ni o jednom hrvatskom mediju, a nejasno mu je zašto Josipović brani neke od vlasnika medija. Šef Milanović smatra da ankete o popularnosti predsjednika Josipovića nisu dovoljno dobra cijena da se štiti neke medije.

Uostalom o posljednjoj inicijativi Josipovića kada je na VNS stavio temu o Polančecovim tvrdnjama javno je rekao da ne "misli ništa i ne očekuje ništa".

Pročitajte više