Kosor "zaboravila" na otkaze: Plaće državnih službenika skočile za 18 milijuna kuna

PREMA prijedlogu proračuna Vlade Jadranke Kosor za 2011. godinu, očito je kako se neće poštivati odluka Vlade o petpostotnom smanjenju broja službenika u državnoj upravi jer će se za plaće u 2011. godini izdvajati čak 18 milijuna kuna više nego ove godine ili za 65 milijuna kuna više nego za 2009. godinu.  

> E, sad više nije ni njima smiješno: Mrtvi ozbiljni dočekali proračun za "servisiranje obaveza"

> Kome trebaju katastrofičari? Dovoljno je slušati Šukera i Kosoricu

> Sindikati o proračunu: Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara

> HSU: Umirovljenicima žele iz džepa izbiti zadnju kunu

Name, prema prijedlogu proračuna za 2011. godinu, predviđeno je za plaće državnog aparata 22.575,842.234 kune, dok nas je plaćanje službenika u državnom aparatu ove godine stajalo 22.558,567.444 kune, a prošle godine 22.510,492.998 kuna. Ništa ne bi bilo čudno u tome da su se izdvajanja za plaće povećala u posljednje dvije godine za 65 milijuna kuna, da od srpnja 2009. godine i dolaskom na vlast Jadranke Kosor slušamo o nužnosti smanjenja broja ljudi u ministarstvu i državnim agencijama.

Tek u 2012. smanjenje za 180 milijuna kuna

Tek u 2012. godini, što bi značilo nakon parlamentarnih izbora, predviđa se smanjenje izdataka za plaće, odnosno 22.393,769.980 kuna godišnje za plaće, što je za čak 182 milijuna kuna manje u odnosu na 2011. godinu.

Podsjetimo kako je od početka svibnja, kada je Vladin program za spas gospodarstva stigao na ministarske klupe, pa do danas broj službenika u ministarstvima povećan za 134 nova službenika. Naime, toliko je raspisano natječaja po ministarstvima unatoč odluci "o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave" od prošle godine. Sada svako ministarstvo mora imati posebnu dozvolu Ministarstva uprave, a čini se da ih Mlakar dijeli šakom i kapom.

Ako je Vlada govorila istinu, onda će državni službenici dobiti povišice

Ministar Mlakar nedavno je objavio kako mu je od travnja pa do kraja kolovoza uspjelo smanjiti broj zaposlenih u tijelima državne uprave za 387 ljudi, no ne zna kako je to išlo po ministarstvima.

"Smanjenje će se i dalje nastaviti. Kod racionalizacije Mlakar ističe uvođenje klauzule '2 za 1', odnosno da se za dva čovjeka koja odlaze iz državne uprave može zaposliti jedan, a napominje i kako ove godine pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu stječe 736 službenika", objavljeno je na stranicama Vlade 21. listopada ove godine, pa ako uzmemo da su tada govorili istinu te da proračun nije greška PowerPointa, zaposleni u državnoj upravi mogu se nadati i povišici.

Pročitajte više