Kosoričina noćna mora: Sanader izlazi iz zatvora, a stranački kolege je počinju rušiti

JADRANKA KOSOR proživljava vjerojatno najgori dan u svojoj političkoj karijeri. Dok se ona ne da izgurati iz Banskih dvora, pa najavljuje još jednu sjednicu tehničke vlade idućeg tjedna, njeni stranački "kolege" već su počeli pripremati puč. Povrh svega toga, Kosor mora razmišljati i o povratku Ive Sanadera na javnu pozornicu.

> Sanader izlazi na slobodu uz 12,4 milijuna kuna jamčevine

> Karamarko najavljuje izbore unutar HDZ-a

> Hebrang krenuo u rušenje Kosorice

Bivši šef HDZ-a, Kosoričin politički mentor, uskoro će, u skladu s odlukom Ustavnog suda napustiti Remetinec. Sanaderove kadrove iz HDZ-a Kosor je mahom počistila, tako da ne mora strahovati od potkopavanja iznutra. Međutim, Sanader svojim eventualnim javnim nastupima može itekako utjecati na izborni proces unutar najveće opozicijske stranke.

Sanader izlaskom iz zatvora dobiva puno veći manevarski prostor

"Ne vidim posebno zašto bi se trebali bojati Sanaderovog izlaska iz zatvora, ali ugodno im u svakom slučaju nije. I postoji nekakva koincidencija između izbornog poraza HDZ-a i njegovog izlaska iz zatvora. On će pokušati iskoristiti činjenicu da će imati bitno veći manevarski prostor, pristup novinarima i mogućnost komunikacije", smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Njegov kolega Nenad Zakošek dodaje da bi se Jadranka Kosor i HDZ trebali više bojati čitavog procesa koji se vodi protiv Sanadera, nego samog Sanadera. Zakošek kaže da je Sanader i do sada mogao preko svojih odvjetnika poručiti javnosti što god je htio, pa bi od njegovog izlaska više trebao strahovati DORH. "Nadam se da su uspjeli prikupiti sve dokaze, da Sanader neće uništiti neke od materijala", kaže nam Zakošek.

Karamarko priziva izbore, Hebrang krenuo u napad

S velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da Jadranka Kosor neće još dugo ostati na čelu HDZ-a. Stranka je to koja nikad nije praštala neuspjeh i čiji članovi imaju vrlo labavo shvaćanje lojalnosti. Dojmovi iz izborne noći još se nisu ni slegli, a Tomislav Karamarko već je počeo prizivati unutarstranačke izbore, iako ne želi otvoreno priznati da se vidi u ulozi budućeg predsjednika HDZ-a, o čemu mediji bruje već mjesecima.

U napadima na Kosoricu se Karamarku pridružio i Andrija Hebrang, koji je u intervjuu za HTV direktno proglasio predsjednicu stranke krivom za katastrofalni izborni rezultat. Hebrang je također kazao da je on unutarstranačke izbore prizivao još odavno, nabrojao je niz greška koje su, prema njegovu sudu, počinjene tijekom Kosoričinog stolovanja u HDZ-u, te istaknuo potrebu za demokratizacijom stranke.

Upravo je Karamarko kandidat kojeg bi Hebrang vjerojatno rado vidio kao budućeg predsjednika HDZ-a, s obzirom da njihova ideološka podudaranja. No, budući predsjednik stranke morat će osigurati i podršku Vladimira Šeksa, koji Hebranga već neko vrijeme ne može vidjeti ni nacrtanoga. Šeks, siva eminencija HDZ-a, nakon objava rezultata izbora plakao je na ramenu Jadranke Kosor, ali to ne znači da nije aktualnoj stranačkoj šefici u svakom trenutku spreman zabiti nož u leđa.

Ako Šeks podrži Milinovića i Kalmetu, Kosor nema šanse

Karamarko, naime, nije jedini koji već zamišlja uspon na stranački tron. Na poziciji predsjednika HDZ-a vidi se i Darko Milinović, koji je svoje velike ambicije odavno najavio. U samoj izbornoj noći upravo je Milinović bio jedini dobro raspoloženi HDZ-ovac, a tada je u razgovoru za Index najavio i kandidaturu na unutarstranačkim izborima. Nije, doduše, specificirao za koju poziciju, ali sasvim je sigurno da ne planira preuzeti dužnost stranačkog tajnika.

Milinović ima snažno zaleđe. Gospić je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je HDZ odnio pobjedu, a najbolji rezultat HDZ-ovci su, već tradicionalno, ostvarili u devetoj izbornoj jedinici. Milinović je u toj jedinici bio drugi na listi. Prvi je bio Božidar Kalmeta, Milinovićev prijatelj koji će ga gotovo sigurno podržati u pokušaju rušenja stranačke šefice. U tom će slučaju iza Milinovića i svoga kuma Kalmete stati i neuništivi Šeks.

Kosorica bi se tako vrlo skoro mogla naći u obračunu s kompletnom HDZ-ovom "teškom artiljerijom". Često se ističe kako Kosor kontrolira mladež i stranačku udrugu žena, ali to joj neće biti dovoljno u borbi s gore navedenim protivnicima. Njeni ljudi od povjerenja, poput Domagoja Miloševića, Martine Bajić, Đure Popijača ili Davora Stiera, protiv najmoćnijih stranačkih "šerifa" također neće biti od neke pomoći.

Pročitajte više