Kosovo: Jessen-Petersen zadovoljan sastankom Kontaktne skupine

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen pozitivno je u četvrtak ocijenio jučerašnji sastanak Kontaktne skupine u Prištini ističući da su njezini članovi izrazili potporu kosovskim političkim procesima te je pozdravio stajališta skupine glede rješavanja statusa Kosova.

"Činjenica da je sastanak Kontaktne skupine održan na tako visokoj razini jasan je pokazatelj njihove potpune potpore i posvećenosti osiguravanju uspješnih političkih procesa na Kosovu", ocijenio je

Soren Jessen-Petersen, prema priopćenju UNMIK-a.

Jessen-Petersen je pozdravio činjenicu da je Kontaktna skupina pozvala političke čelnike da učine daljnji napredak u provedbi standarda i istaknula važnost da se čim prije krene s decentralizacijom.

"Lokalne samouprava, u skladu s europskim standardima...približit će službe građanima Kosova i bavit će se specifičnim pitanjima koja su od velike važnosti za manjinske zajednice", kazao je civilni upravielj UN-a na Kosovu.

Jesen-Petersen je pozdravio stajališta Kontaktne skupine glede rješavanja statusa Kosova.

"Zadovoljan sam što je Kontaktna skupina isključila opcije podjele Kosova, pripajanja Kosova nekoj drugoj državi ili dijelu neke druge države i povratka na status Kosova prije ožujka 1999. godine", navodi u priopćenju čelnik UNMIK-a..

Politički direktori ministarstava vanjskih poslova zemalja članica Kontaktne skupine sastali su se srijedu u Prišini s najvišim međunarodnim i kosovskim dužnosnicima, političkim čelnicima kosovskih Albanaca i s predstavnicima kosovskih Srba.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više